Вибираємо гірський велосипед: про що треба пам'ятати?

МТВ, або гірські велосипеди вважаються універсальними: на них можна кататися бездоріжжям, безпосередньо горами і асфальтованими міськими дорогами.

Вибираємо гірський велосипед: про що треба пам'ятати?

МТВ, або гірські велосипеди вважаються універсальними: на них можна кататися бездоріжжям, безпосередньо горами і асфальтованими міськими дорогами. При виборі двоколісного друга треба враховувати масу факторів: розмір рами, висоту керма, діаметр коліс та ін. Найпростіший спосіб зрозуміти, чи підходить вам байк, – «приміряти» його особисто в магазині, покататися кілька метрів, щоб оцінити комфорт їзди. Однак і тут не можна врахувати деякі важливі чинники. Постараємося коротко дати корисні поради, які допоможуть знайти «свій» велосипед.

Розмір рами

Він завжди вказується в таблицях і відповідає зросту, але буває, що за параметрами підходять одразу два розміри. Який узяти? Якщо вийде, протестуйте велосипед наживо. За відсутності такої можливості (наприклад, забираєте поштою), сядьте на нього і покрутіть педалі назад - так ви зрозумієте, комфортно чи ні. Декілька порад:

  • відстань між рамою та промежиною має бути близько 10 см;
  • тримаючись за кермо, ви не повинні сильно витягуватися, напружуватися;
  • коли ви злазите з велосипеда, стопа повинна повністю стояти на підлозі.

Ширина керма

Тут все залежить від обраного стилю катання та будови тіла – іноді може знадобитися ширше кермо, щоб підвищити безпеку та рівень комфорту. Наприклад, при їзді по нерівностях краще широке кермо – це підвищує рівень контролю, особливо на поворотах.

Зверніть увагу на те, де розташовані гальмівні важелі на кермі та перемикачі передач. Вам має бути зручно – без вигинання зап'ясть.

Довжина виносу

Особливо важлива для людей, які мають ноги і торс непропорційні. Чим довше винос, тим більше ви подаєтеся вперед при їзді. При короткому виносі спина більше вирівнюється, торс знаходиться ближче до центру байка.

Правильне положення рук при катанні - трохи зігнуті в ліктях, це сприяє зменшенню тремтіння в торсі при їзді по нерівних дорогах.

Підсідельний штир та сидіння

Сідло має розташовуватися строго паралельно до підлоги, а штир - чітко посередині сидіння. По можливості сядьте на байк, поставте ноги на педалі, направивши одну шкарпеткою на підлогу. Якщо все добре і висота підсідельного штиря підходить, нога буде трохи зігнута в коліні.

Висота керма

Від цього залежить кут нахилу спини та положення шиї під час руху, що прямо впливає на комфорт та рівень м'язової напруги. Регулюйте кермо доти, доки вам не стане остаточно зручно.

Довжина шатуна

Тут все залежить від зросту та довжини ніг по внутрішній поверхні. Чим вищий зріст і довше ноги, тим довший знадобиться шатун.

Додаткові елементи

  • Грипси. Якщо катаєтеся часто, вибирайте зручніші та якісніші грипси lock-on.
  • Педалі та контакти. Слідкуйте, щоб кріплення контакту розташовувалося правильно - подушечка стопи має бути над віссю педалі.
  • Сідло. Важливі моменти – ширина та матеріал сидіння. Ширина правильна, якщо найширша частина сідла збігається із розташуванням тазових кісток.

Це основні моменти, на які треба звернути увагу, щоб забезпечити максимально комфортні поїздки на велосипеді.