Історія та розвиток складаних ножів: основні етапи та важливі досягнення

Протягом століть ніж зазнавав численних перетворень, пройшовши шлях від скромного кам'яного відщепу, до сучасного компактного та ефективного ріжучого інструменту

Складані ножі мають довгу і захоплюючу історію, чиє коріння сягає у сиву давнину.

У цій статті ми коротко розглянемо історію та розвиток складаних ножів, згадаємо основні етапи та важливі досягнення, що сформували вигляд цього культового та вкрай популярного ріжучого інструменту.

Походження складаних ножів

Перші відомі нам складані ножі відносяться до залізного віку (щось близько 500 до н.е.). Ці ножі були простими та чисто утилітарними. Вони мали один клинок простої форми, що складався в рукоятку, зроблену з кістки, дерева чи рога. Частіш за все подібні ножі використовувалися під час полювання чи риболовлі, але, за необхідності, вони могли мати й низку інших практичних застосувань.

Поява перших замикаючих механізмів (замків)

Одним із найзначніших досягнень в історії складаного ножа, як конструкції, стала розробка механізмів блокування.

Першим замковим механізмом, що набув справжнього поширення, був Slip-joint, винайдений десь у середині 19 століття. Пружиниста пластина в спинці рукояті ножа впиралася в спеціальну виїмку в клинку і не давала йому скластися.

Розвитком цієї ідеї став замок системи Back-Lock, що з'явився пізніше і був вже більш надійним. Настільки, що перші справжні мисливські складані ножі із замками цієї системи, що з'явилися ще в п'ятдесяті роки двадцятого століття (наприклад, Buck 110), улюблені і популярні досі.

Досягнення в галузі матеріалів та виробництва

Ще одним важливим фактором у розвитку складаних ножів було удосконалення матеріалів та технологій виготовлення. Розвиток технологій виробництва зробив сорти сталей, що використовувались для виробництва клинків, значно міцнішими, довговічнішими і стійкішими до корозії. З'явилися значно компактніші та легші ножі, які можна носити з собою постійно, не відчуваючи жодних незручностей.

На додаток до розвитку ножових сталей значно удосконалились і матеріали з яких виготовляли рукояті.

Нарешті, розвиток сучасних виробничих технологій, наприклад, застосування верстатів з ЧПУ, дозволило підвищити точність обробки деталей і стабільність одержуваної якості ножів.

Сучасні тенденції та інновації

Розвиток складаних ножів і не думає зупинятись. Ножі продовжують розвиватись, адаптуватись до тенденцій, що змінюються, до нових вимог. Ножовий ринок — середовище з дуже високою конкуренцією. Значить, і різні зміни на ньому відбуваються дуже бурхливо.

Однією з найпомітніших тенденцій останніх років стала поява «тактичних» ножів, призначених для самооборони (у тих країнах, де це дозволено) та використання у військових цілях.

Не можна не згадати й еволюцію автоматичних складаних ножів, що призвела до появи вкрай популярного останнім часом типу фронтальних викидних ножів.

Історія розвитку складаних ножів – багата і вкрай цікава тема, що охоплює цілі сторіччя. І головне, вона й не думає зупиняти свій біг. Вона продовжується. І дуже бурхливо.

Джерело — https://wellgo.ua/nozhi/skladnye/