Причини популярності блокчейн-технологій в Україні

Блокчейн-технології з’явилися завдяки криптовалютам, а якщо бути точнішим, то крипта базується на блокчейні. Проте ця технологія буде цікавою не лише власникам криптовалютних заощаджень. Курс ефіру, біткоїну та інших криптовалют досить високий, тому першочергово за розвитком технології слідкують саме власники цифрових активів, але вона активно впроваджується і в інші галузі.

Інформація про блокчейн для початківців

Цю технологію можна назвати розгалуженою базою даних, яка розподілена між кількома мільйонами користувачів. У цій базі даних зберігається інформація про кожну транзакцію. Кожен сусідній блок зберігає дані про наступний та попередній блок. Через це неможливо підробити дані або змінити їх.

Саме у фрагментарності системи полягає її основна перевага. Адже не існує централізованого органу, який займатиметься керуванням процесів. Введені дані неможливо змінити ніяким чином. Все частіше блокчейн застосовується в:

  • торгівлі;     
  • фінансовій справі;
  • медицині;
  • управлінні земельними ресурсами;
  • енергетиці;
  • сільському господарстві тощо.

Україна – одна з перших країн, де вже багато років активно застосовується блокчейн-технологія. Ще у 2011 році на неї звернули увагу компанії, що займаються випуском програмного забезпечення. Згодом переваги були помічені й фахівцями з інших галузей.

Розвиток блокчейну в Україні в останній час

За останні роки кількість компаній, що користується технологією, виросла в рази. Перш за все, це фірми, діяльність яких – інвестиції, криптовалюти, фінанси, розробка комп’ютерного софту тощо.

Перший з яскравих прикладів – державна система ProZorro. Ця система контролює державні закупки. Тут блокчейн застосовується для зберігання даних про учасників торгів. Доступ до даних має кожен бажаючий, тому часто журналісти оприлюднювали дані про закупки за невигідною ціною. Пізніше це ставало приводом для судових справ проти чиновників. Всього за 5 років використання вдалося заощадити понад 1,5 млрд доларів державних коштів.

Виникає і багато інших унікальних проєктів. Не секрет, що головною проблемою для співпраці з міжнародними партнерами є корупція та бюрократія в Україні. В кожному місті є чиновник, який використовує з вигодою для себе службове положення. Через це прості жителі витрачають дорогоцінний час та кошти. Блокчейн дозволяє обійти ці негативні явища.

Уряд країни планує, що в найближчому майбутньому система буде застосовуватися у виборах на різному рівні. Децентралізація процесу зробить неможливим підробки результатів електронного голосування, мінімізується рівень фальсифікацій.

Блокчейн дозволяє відслідковувати й активність персоналу офісними компаніями. В залежності від кількості проведених транзакцій можна судити про активність співробітника компанії. Подібна схема вже кілька років застосовується управлінням земельного кадастру та для електронних торгів арештованим майном.

Блокчейн частіше використовується в різних сферах життєдіяльності. Технологія покращує та пришвидшує багато процесів, мінімізує рівень корупції та бюрократії.