Типи зварювальних інверторів за функціональністю

Зварювальні інвертори — найсучасніший тип обладнання для зварювання. На основі інверторної технології працюють відразу кілька підкатегорій зварювальних апаратів, які відрізняються за функціоналом та можливостями. Найчастіше використовуються три з них.

MMA

Абревітаура розшифровується як «Manual Metal Arc» — ручне дугове зварювання. Під час нього використовуються штучні електроди — стрижні з металу, що мають спецальне покриття. Такі зварювальні інвертори використовуються в побуті та будівництві частіше за все. Причина цьому — універсальність способу та відносно проста конструкція обладнання для нього. Єдине обмеження ММА — неможливість працювати з деякими типами металів.

TIG

Зварювання типу TIG потребує використання неплавкого стрижня з вольфраму. Вольфрам плавиться за температури 3500 градусів, тому добре підходить для обробки відносно тугоплавких металів — чавуну та титану. Ще одна сфера застосування зварювальних апаратів TIG — зварювання алюмінієвих деталей.

Через те що сам вольфрам під час зварювання не плавиться, для з’єднання металевих деталей потрібний припій, який подають до місця зварювання додатково. Також знадобиться захисний газ, аргон, що унеможливить окислення металів під час обробки — це покращить якість шва.

MIG/MAG

Обладнання типів MIG/MAG відносить до напівавтоматичного. Замість штучних електродів використовується дріт, що подається з котушки. Завдяки безперервній подачі електрода, підвищується продуктивність під час зварювання. Зварювальнику лишається тільки направити дріт та контролювати швидкість його подачі. В якості електроду використовується мідний дріт з вмістом кремнію або магнію.

Між типами MIG та MAG є деяка різниця:

  • MIG (Metal Inert Gas) — в якості захисного газу використовується аргон або гелій. Це інертні гази, які не дають кисню проникнути до металу та окислити його.
  • MAG (Metal Active Gas) — замість інертного газу використовується активний вуглець. Замість того, щоб створювати захисний прошарок, він сам взаємодіє з металом, покращуючи якість зварного з’єднання. Такий спосіб добре підходить для зварювання крихких сортів сталей.

Розуміючи особливості кожного типу зварювальних інверторів, можна вибрати найбільш підходящий з них. У цьому випадку апарат стане вкрай корисним пристроєм під час ремонту або будівництва.