Як використовується штучний інтелект у банківській сфері: три приклади

Можливо ви не знали, але штучний інтелект вже активно використовується у банківському секторі. Зокрема, його впроваджено до чат-ботів, для автоматизації процесів та забезпечення кібербезпеки. 

Від експертів української IT-компанії UNITY-BARS, які розробили барскриптор для накладання ЕЦП на файли та інше інноваційне ПЗ для банків, ми дізналися, як саме штучний інтелект використовується у банківській сфері. Чи може він повністю замінити людину?

Віртуальний помічник для допомоги клієнтам онлайн

Банки впроваджують розумних помічників, які допомагають клієнтам вирішити їхні запити онлайн. Вони відповідають на найпоширеніші питання стосовно обслуговування, пошуку по меню тощо. 

Раніше чат-боти були запрограмовані на використання типових фраз-відповідей та стандартних запитань до клієнта. Проте зараз штучний інтелект навчений настільки, що може розвʼязувати складніші клієнтські проблеми та відповідати наче жива людина. 

Надалі штучний інтелект надаватиме персоналізовану підтримку та відповіді на запитання клієнтів у режимі реального часу, що сприятиме швидкому вирішенню проблем.

Автоматична обробка даних

ШІ може використовуватися для якісного аналізу та обробки документів та кредитних заявок. Він із більшою ефективністю проаналізує кредитну історію потенційного позичальника, ніж працівник відділу. 

Впровадження ШІ до вже наявних скорингових моделей у банку дозволить робити глибокий аналіз позичальника. Крім наданої довідки про доходи та наявної кредитної історії у відкритому доступі, ШІ може зануритися глибше, скажімо, просканувати, які покупки здійснює клієнт та на які сервіси підписаний. 

Детекція шахрайства

Штучний інтелект просто знахідка для відділу служби безпеки банку. Її працівники, як відомо, моніторять транзакції та зупиняють підозрілі ланцюги переказів. 

Маючи значно ширший кут зору, штучний інтелект може побачити приховані взаємозвʼязки не лише між відправником коштів та отримувачем, але й з третіми особами. Останні можуть виступати як посередник під час несанкціонованих переказів коштів тощо. Тоді система попередить банк про підозрілу транзакцію.

Очікується також, що ШІ зможе вказувати на прогалини у захисті банківської системи та розпізнавати потенційні загрози від хакерів.

ШІ замість банківського працівника

Експерти наголошують, що штучний інтелект дійсно зменшить кількість людського втручання у робочі процеси, бо візьме на себе рутинні та повторювальні задачі. Проте повністю замінити працівника банку він не зможе. 

Фахівці й надалі будуть вирішувати складні задачі, що потребують мислення, креативності, специфічних знань. Наприклад, прийняття стратегічних рішень щодо розробки нових послуг, розгляд претензій тощо. Своєю чергою ШІ покращить якість обслуговування клієнтів та ефективно припинятиме підозрілі транзакції.