Що означає гінекологічний чек-ап організму та коли потрібно його робити

Щороку жінкам варто відвідувати гінеколога та проводити комплексне гінекологічне обстеження, так званий чек-ап. Вчасний профогляд на гінекологічному кріслі допоможе виявити жіночі недуги на ранній стадії, які зазвичай протікають безсимптомно, проте є небезпечними для репродуктивного здоровʼя, як ерозія та дисплазія шийки матки. 

Ми запитали в експертів медичного центру "Омега-Київ", як проходить повний гінекологічний огляд безпосередньо у цій клініці, які аналізи та діагностичні процедури є рекомендованими.

Коли необхідно записатись на чек-ап

Навіть якщо жінка не має скарг та її не турбує ніяка делікатна проблема на кшталт нерегулярного циклу або нетипових виділень, потрібно відвідувати лікаря-гінеколога раз на рік у профілактичних цілях. Плановий візит до фахівці допоможе виявити хворобу на ранній стадії, яка тільки-но зʼявляється або вже протікає без виражених симптомів. 

Комплекс процедур у межах такого огляду різний та залежить від віку пацієнтки, її анамнезу – вагітності, аборти, хронічні хвороби. Також значення має, чи планує жінка вагітність надалі, чи хоче стати мамою вже найближчим часом.

Окремий чек-ап існує для жінок у клімактеричному періоді. Тут основна увага на перевірку гормонального рівня та зменшення симптомів клімаксу, зокрема, припливів та підвищеного потовиділення. Також обстеження організму проходять майбутні мами у рамках ведення вагітності, що включає оцінку здоровʼя жінки та розвитку плоду, перевірку та виключення відхилень.

А от коли є скарги на неприємні симптоми, що свідчать про наявність патології, скажімо, кровʼянисті виділення чи сильний біль внизу живота, потрібно записатися на консультацію до гінеколога якнайшвидше, не очікуючи на дату планового візиту. 

Якщо під час огляду та УЗД буде діагностовано позаматкову вагітність https://omegamc.ua/ua/operatsiya-pri-vnematochnoj-beremennosti.html, пацієнтку терміново госпіталізують та прооперують. Добре, що у гінекологічному відділенні МЦ “Омега-Київ” функціонує хірургія.

Що входить до планового чек-апу

Починається комплексний огляд з консультації лікаря та огляду на кріслі з використання кольпоскопа. Також лікар бере урогенітальний мазок та мазок на цитологію (ПАП-тест). 

До обовʼязкових аналізів входять аналіз крові на гормони та ПЛР-тест для підтвердження або виключення збудників статевих інфекцій. Й, звичайно, пальпація молочних залоз та УЗД органів малого таза. За необхідності лікар візьме мазок для гістологічного дослідження. Його результат допоможе виявити запалення та пухлинні процеси.

Таким чином, чек-ап – це плановий комплексний огляд, який варто проходити періодично навіть за відсутності скарг. Така всебічна перевірка покаже реальний стан репродуктивної системи жінки та виявить будь-яке гінекологічне захворювання на початку розвитку, в тому числі інфекції та пухлини, коли лікування максимально ефективне та малотравматичне.