Стіни каркасного будинку

Здебільшого зовнішня стіна в каркасному будинку є сендвічем, який складається з вітрозахисту, утеплювача, зовнішнього оздоблення, плити OSB (ОСП), пароізоляції, каркаса і внутрішнього оздоблення.

Каркасні будинки - це природні технології від наших предків. Наприклад, у європейських будинках, побудованих за класичним фахверком, можна побачити ребра жорсткості і зовні, і всередині стін. Також велику кількість старих "каркасників" можна зустріти в країнах Скандинавії.

Люди, що живуть у суворих умовах півночі, давно оцінили надійність та енергоефективність каркасних будинків, а також простоту монтажу таких конструкцій. Варто зазначити, що стіни каркасного будинку кращі за стіни з інших будівельних матеріалів. Для таких стін немає потреби в закладенні важкого фундаменту і їм не властива усадка, саме тому оздоблення стін можна починати відразу ж після зведення будинку. Також каркасні будинки безперечні лідери з економії тепла серед інших технологій будівництва, при цьому вони не поступаються щодо теплоємності, а перевершують інші матеріали. Простота конструкції дасть змогу побудувати такий будинок без використання важкої техніки і трудомістких людських ресурсів.

З чого складаються стіни каркасного будинку?

Як правило, стіни будь-якого будинку діляться на внутрішні та зовнішні. Здебільшого зовнішня стіна в каркасному будинку являє собою сендвіч, який складається з вітрозахисту, утеплювача, зовнішнього оздоблення, плити OSB, пароізоляції, каркаса і внутрішнього оздоблення. Необхідно врахувати, що стіни каркасного будинку є несучими. Саме тому на них накладаються певні обмеження, що стосуються змін у проєктах. Коли вам захочеться зробити додаткове вікно в стіні, то необхідно зміцнити ділянку в стіні.

Роблячи монтаж каркаса, стежте, щоб не було значних перепадів між площинами стіни і дошками каркаса. У разі утворення таких перепадів їх необхідно усунути, щоб під час монтажу плит ОСП не утворювалися щілини. Ребра стін мають бути виконані в єдиній площині, щоб уникнути отримання хвильової поверхні на зовнішньому оздобленні.

Утеплювач

Важливим елементом в каркасних стінах є утеплювач. Як правило, його розрізняють за формою, матеріалом. Утеплювач виробляють у вигляді рулонів і плит. Не так давно з'явилася нова технологія напилення під назвою ековата. Однак, найбільш поширена - мінеральна вата. Виробляється вона методом розплавлення мінеральної сировини за високої температури. Головною перевагою, крім теплоізоляції, вважається стійкість до гниття, горіння. При будівництві не будинку, а підсобного приміщення цілком згодиться замість утеплювача звичайний пінопласт. При використанні на будівництві рулонного утеплювача передбачте собі кілька помічників, а якщо обраний утеплювач у вигляді матів, то всю роботу цілком можна зробити самому. При застосуванні будь-якого утеплювача стежте за його рівномірністю під час укладання і заповнюйте всі щілини в призначеному просторі.

Пароізоляція

Внутрішній бік каркасної стіни покривається пароізоляцією в рулонному полотні. Прикріплюється полотно до стійок каркаса степлером. Призначення пароізоляції полягає в захисті утеплювача від вологості внутрішнього приміщення. Нехтування цим шаром викличе вологість утеплювача, і він перестане берегти тепло. Під час монтажу пароізоляції необхідно проявити старанність і акуратність. Шви і стики виконуються без розривів. Вибираючи матеріал для пароізоляції, зверніть увагу на його міцність, інакше пошкодження полотна під час монтажу неминуче, а вони вкрай небажані.

Насамкінець хочеться додати, що контроль з вашого боку за робітниками бригади або будівельної компанії має бути обов'язковим. При чому контроль здійснюйте на кожному етапі зведення, про неправильне укладання утеплювача стане відомо лише взимку. Саме тому важливо виправити помилки на певних будівельних операціях.