Нові привілеї для поляків в Україні: легальне перебування та відкриття власного бізнесу

З початку повномасштабної війни, 24 лютого 2022 року, Польська держава почала надавати українцям прихисток та соціальне забезпечення. Така чуйність викликала дзеркальну реакцію з боку нашої держави, завдяки якій поляки набули низку переваг: від нових правил для проживання до відкриття ФОП та ведення бізнесу. Що саме змінилося в українському законодавстві? Новину коментують юристи "Правова Допомога" — української юридичної компанії.

Зміни щодо перебування громадян Польщі в Україні

Тепер не лише процедура в'їзду та перебування в Україну стала простіше, алей й те, що це право набувають і члени родини, не залежно від їх громадянства. На термін до 18 місяців.

Якщо розібратися детальніше, то громадяни Польщі на тепер мають можливість працевлаштуватись без спеціальних на те дозволів та отримувати ідентифікаційний код. Тобто можуть реєструватися як платники податків. Ідентифікаційний код також можна буде отримати й на неповнолітніх членів родини.

Таке положення відкриває наступну можливість – реєструватися Фізичними особами-підприємцями (ФОП) в Україні, без наявності дозволу на працевлаштування, без прописки чи посвідки. І це дійсно цікава прерогатива для тих, хто бажає розпочати бізнес в Україні без зайвих труднощів.

Бізнес можливості для поляків

Відкриття на українському ринку власного бізнесу швидко, без зайвих обмежень та дозволів на працю – це мрія багатьох іноземців. Ми, як юридична компанія, отримуємо багато запитів щодо цього. Чому саме бізнес-ринок України є таким привабливим для іноземця? Тут є три основні переваги.

Розширення ринку збуту

Отримати доступ до нового ринку збуту – це велика вигода, котра сприяє збільшенню прибутку, та і взагалі розширяє межі охоплення бізнесу.

Інвестиційні переваги

Не секрет, що в Україні надається всіляка підтримка для іноземних підприємців, в тому числі й інвестиційні пільги. Сюди ж входить відкритий доступ до інфраструктури, забезпечення сприятливими умовами для успішної діяльності, іноді й зниження податків.

Знижені витрати утримання бізнесу

В Україні досить низьке податкове навантаження для бізнесу. Саме тому фінансові витрати на його утримання дуже часто є значно нижчими, ніж в інших країнах мапи Європи. Що ще впливає на зниження витрат? У нас низькі зарплати працівників, якщо ми, знову ж таки, говоримо у порівнянні з європейськими країнами. Більш доступні ціни на сировину, прийнятна вартість оренди приміщень.

Які документ потрібно подати на реєстрацію ФОП для поляків в Україні

До переліку входить заява встановленого зразка, паспорт та ідентифікаційний код. Останній отримується заздалегідь в Україні. Подати документи можна як самостійно, так і видати довіреність на певну особу. Як показує практика, то це найпростіший варіант для громадян інших держав. При цьому юристи компанії все ж радять подумати про отримання посвідки на тимчасове проживання в Україні.

Попри те, що перебування в Україні можливе і без неї, така посвідка може надати цікаві привілеї. Наприклад, прописатися можна тільки маючи посвідку. Також, посвідку можна продовжувати, а от перебування за законом можливе до 18 місяців.