Навіщо підтримувати тиск у шинах?

Автомобільна гума відповідає за з'єднання з дорогою та простоту керування. Однак не всі водії приділяють належну увагу стану шин, ігноруючи рівень тиску та стертість покришок. Така зневага може бути згубною не тільки для власника машини, а й для інших учасників дорожнього руху.

VBsXouZ8e5SHv7MLvkhJ07SYdMm3uVYvShJBzV7is4XPXY2olsEhusbNBk8x8YdlnAunR2hRCZuTDal4vICNGajvwafgg758nJpnQ0-jq8jmotGHmmLKfxKeRqmvOAOpjGM_QGS-qBB186l6gvM0kyA

Трохи про тиск

Потрібний рівень визначає виробник, обов'язково вказуючи його в інструкції з експлуатації. Показник ретельно вирахований з урахуванням типу гумової суміші, товщини та розміру покриття. При виборі комплекту гуми необхідно дотримуватись рекомендацій виробника для правильного балансу навантаження.

У багатьох сучасних автомобілях є система контролю, яка подає відповідний сигнал за зміни тиску. При постійному контролі шини прослужать довго. Неправильний тиск може відчути сам водій. Про проблеми свідчать такі ознаки:

  • втрата динаміки та набору швидкості;
  • зміна форми шини;
  • проблеми з управлінням та підтримкою курсу;
  • підвищення споживання палива;
  • перегрів шин через підвищене тертя;
  • посилення шуму та вібрацій;
  • знос протекторного покриття.

Повітря всередині шин буквально тримає гуму на собі, розправляючи боковини і створюючи правильну форму. Якщо тиск не відповідає заданому, автомобіль втрачає вказані в описі характеристики. Він не здатний чітко і швидко виконувати команди, що надходять від керма, і може сам відхилятися від курсу.

ujm-usjl5Qya20DKOu9-R4WE_1pgDvjUPORly-7lg6qgbwI2jpfXWG6Yw3Xlr_ph4NrI16ZqKPgtVj_q25R8vrjl46KVEK0xckaOsZAq0wBTMy13kr3e4bs8U3xrwxxhjWxramOAPwEno7WnkRmzD_0

Чим небезпечне порушення інструкцій?

Надто низький тиск змушує шину втратити форму. Вона не може правильно тримати навантаження в одну або кілька тонн, тому розпливається дорогою. У дотик з асфальтом входять як протектори, а й боковини. Вони швидко стираються і можуть луснути на повному ході.

Але вже з початку такої поїздки ушкоджується каркас та порушується геометрія. Навіть при негайному відновленні тиску шина не буде добре тримати форму і легко піддасться будь-якому механічному пошкодженню. Протектор зношується нерівномірно, а покришка передчасно підлягає заміні. Буквально за кілька поїздок вона втратить зовнішній вигляд і буде пошкоджена навіть за незначної різниці.

Підвищений тиск також небезпечний. Воно буквально розриває покришку зсередини, провокуючи появу мікротріщин. Це занадто велике внутрішнє навантаження на гуму, а зверху додатково тисне вага авто.