Як вибрати крафтове пиво

Якщо зайти до справді хорошого пабу, вибір пива щиро вразить недосвідченого прихильника напою. Інколи розмаїття збиває з пантелику, тож покупці постійно зупиняються на знайомих позиціях. Погодьтеся: прикро заплатити за пінту крафтового пива, а після першого ковтка зрозуміти, що смак не подобається. Вибір пінного напою — справжнє мистецтво, яке для зручності можна звести до певних правил.

Купуйте з обережністю

На смак крафтове пиво може бути легким і свіжим, а також кислим або гірким. Якщо на початку дегустації перевантажити смакові рецептори яскравими смаками, подальше знайомство з ніжними й солодкими сортами не вдасться. Новачкам краще уникати «важких» напоїв на кшталт подвійного IPA.

Спирайтеся на традиційну класифікацію

Немає різниці, де шукати крафтове пиво. Завжди можна знайти класику:

  1. Лагер. Різновид легкого й свіжого пива, яке відрізняється хмільною квітковістю. Фініш — з приємною гіркуватістю. Найкраще поєднується зі смаженою картоплею, рисом, пастою. Темний і солодкий лагер — із пікантним м’ясом або сосисками.
  2. Індійський пейл-ель (IPA). Слово «pale» вказує на використання світлого солоду. Пиво має приємний фруктовий присмак. Основні акценти: цитрусові, манго, кориця. Також можна зустріти інтенсивні соснові або трав’яні аромати. Крафтове пиво з цієї категорії гармонійно доповнює індійську, тайську, в’єтнамську кухні. Подвійний або потрійний IPA краще пити без супроводу їжі.
  3. Пшеничне пиво. Продукт, зварений на основі пшениці, змішаної з ячмінним солодом. Смакові акценти залежать від місця виготовлення. Наприклад, Німеччина характеризується банановими й апельсиновими нотками, водночас Бельгія віддає перевагу акцентним спеціям, таким як гвоздика, коріандр, мускатний горіх. Пшеничне пиво переважно сухе та квіткове. В окремих випадках — терпке. Найкращий акомпанемент — твердий сир, запечений лосось, морепродукти.
  4. Портер. В основі — підсмажений солод. Класичний представник — Guinness. З’являється смак шоколаду, карамелі, підсмаженого хліба. Інколи на крафтових пивоварнях готується молочний стаут, куди додається лактоза. Такий напій відрізняється кремовою консистенцією.

Стежте за пивними експериментами

З поля зору легко випустити різноманітні смакові поєднання й інноваційні методи пивоваріння. Корисно вести список, фіксуючи враження від дегустації окремих позицій. Так вдасться швидко з’ясувати, який продукт до вподоби: солодкий, гіркий, хмелевий, темний.

Наостанок — куштуйте крафтове пиво з друзями. Це не лише дає змогу обговорити враження, а й дозволяє насолодитися різноманітним пивним меню. За умови, що ніхто не проти ділитися.