Поради, як підготуватись до першого візиту дитини до стоматолога

Перший візит до зубного лікаря — дуже важливий момент, який формує подальше ставлення до стоматологічного крісла. Щоб дитина йшла до лікарського кабінету без страху, батьки мають приділити увагу її психоемоційному стану.  У клініці "Веселка" на ваших дітей чекають досвідчені фахівці, зручні яскраві кабінети, безболісні процедури. Детальніше про широкий діапазон послуг можна дізнатися на ​https://veselka.clinic/napriamky/vuzki-spetsialisty/stomatolog.

Що робити потрібно

Бажано, щоб візити до зубного були організовані ще для зовсім маленького пацієнта. Так у підсвідомості вибудується образ медичного огляду як гри, а стоматолог буде сприйматися як добрий старий товариш. Не варто відкладати перші відвідини лікарні аж до того часу, коли заболять зубки. Безумовно, немовлята не потребують, щоб з ними проводили бесіди, але якщо до зубного йде дитина старша за 1,5–2 роки — підготовка потрібна обов'язково. Які дії та слова дорослих допоможуть налаштувати дитину на позитивне ставлення до лікаря?

  • Розкажіть про професію стоматолога та майбутні процедури, обираючи слова відповідно до віку маленького пацієнта. Не занурюйтеся в подробиці, дайте лише загальне уявлення і довірте решту стоматологу.

  • Подивіться мультфільми чи книжки про візит до лікаря. Спочатку прогляньте їх без дитини, бо нерідко в анімаціях трапляються гіпертрофовані кадри, здатні налякати (велетенський шприц, неприродно широко розкриті роти).

  • Пограйтеся в стоматолога вдома, хай малюк за допомогою ложки огляне ваші зуби, почистить їх гігієнічними паличками і полікує вітамінкою, або влаштує прийомний день для іграшок.

  • Поводьтеся спокійно у кабінеті лікаря, довіртеся його досвіду. Дитячі стоматологи чудово вміють працювати з дітьми, добирають правильні слова та будують власну комунікацію. Втручання батьків може лише зашкодити.

Чого робити не варто

  • Не кажіть дитині: "Боляче не буде", "Не варто боятися". Мозок не сприймає частку "не", а згадування про біль та страх викличуть переживання. Можливо до ваших слів дитина навіть не задумувалася, що у лікаря може бути боляче.

  • Не використовуйте образ стоматолога як "лякалку" у повсякденному житті. Фрази на зразок "Їстимеш багато солодкого — лікар буде свердлити зуби" формують тривожне сприйняття.

  • Не розповідайте про власний негативний досвід, навіть з посилом "Мені було боляче, але я витримав". 

  • Не хвилюйтеся. Діти відчувають настрій дорослих і реагують на нього. Будьте спокійні та веселі, довіряйте фахівцю, і маленький пацієнт підхопить вашу впевненість. 

Загалом, якщо профілактичне відвідування лікарів є частиною життя вашої родини — малюк почуватиметься вільно та ненапружено. Найкраща психологічна підготовка для нього — це приклад, який дають дорослі.