Міфи про зброю, навіяні фільмами та відеоіграми

Зважаючи на те, наскільки часто доводиться чути чи особисто стикатися зі зброєю, здавалося б, що нічого не може здивувати. Але, як показала практика, багато людей вірять у міфи, які не мають нічого спільного із реальністю. І з'явилися ці міфи через відеоігри та фільми, в яких найчастіше вогнепальна та холодна зброя демонструє просто неймовірні характеристики, які абсолютно не мають нічого спільного з реальністю. Розглянемо основні міфи про зброю, в які не варто вірити.

Міф №1: стрілянина без зупинки

Насправді якщо вестиметься безперервна стрілянина, це тільки злякає супротивників, і ви дуже швидко витратите бойовий комплект. Якщо брати найпоширеніший АК-74, у якому стандартно 30 набоїв, а швидкість пострілу – близько 600 набоїв на хвилину. 

Тобто, 10 набоїв за 1 секунду, або 3 секунди, щоб повністю розрядитися. У кращому разі солдат із собою бере 7-10 магазинів, що дорівнює 210-300 патронам. Порахуйте, за скільки ви все витратили б.

Для стрілянини без зупинки є спеціально призначена зброя, в якій значно більше магазин або подача походить зі стрічки. Також враховуйте, що при безперервній стрільбі ствол нагрівається, то може деформуватись.

Міф №2: бронежилет не боїться куль

Бронежилет – це незамінний аксесуар будь-якого воїна. Він здатен захищати. Але потрібно розуміти, що навіть бронежилет найвищого класу не зможе захистити від будь-яких пошкоджень. На стійкість броні впливає відстань пострілу та потужність кулі. 

Вони захищають від пробиття тіла, але кінетика від кулі передається по тілу, тому часто після пострілу у потерпілого поламані ребра та гематоми у місці пострілу. Виключенням може бути тільки пневматична зброя.

Міф №3: з глушником не чути пострілу

Жодна відеогра не може передати рівень шуму, який виникає при стрільбі зі справжньої вогнепальної зброї. Жоден глушник не здатний повністю заглушити цей звук, але зменшує його. 

Глушник не здатний приглушити кінетичну силу від газів пороху, що виходять через ствол. Багато в чому залежить від зброї, з якої стріляєте. Наприклад, пістолет із глушником стріляє тихіше, ніж штурмова гвинтівка із глушником – це факт. Все залежить від потужності.

Міф №4: великий калібр – велика потужність

Більшість із нас прирівнює потужність зброї до її калібру. Але це не відповідає дійсності. Річ у тому, що класичний патрон за стандартами НАТО 5,56х45 значно небезпечніший за пістолетний калібр 9х19. Хоча калібр значно більший. Але лише за цифрами. Все залежить від порохового заряду, що знаходиться усередині. Також має значення форма та довжина ствола зброї, а також тип кулі.

Міф №5: після ігор кожен може стріляти

Насправді вогнепальна зброя не складна за своїм принципом роботи. Але ігор чи фільмів недостатньо для того, щоб навчитися стріляти. Наприклад, гра ніколи не навчить, як тримати в руках пістолет, щоб при відведенні затвора не поранити руку. 

Стріляти може кожен, якщо йому дати в руки заряджений та зведений автомат. Але питання у тому, чи зможе він потрапити, як у грі. І навчатись потрібно тому, щоб стріляти безпечно насамперед для себе. Загалом навчитися стріляти в іграх або по фільмах – неможливо.

Міф №6: патрони завжди знаходяться у магазині

Жодна комп'ютерна гра не показує, що патрони не завжди знаходяться всередині магазину, але зберігаються і перевозяться за допомогою великих контейнерів або маленьких ящиків. І вже сам стрілець завантажує патрони у магазин. 

Іноді за активної стрільби деякі з учасників бойового завдання заряджають магазини для своїх товаришів. Якщо брати до уваги фільми, то там завжди нескінченні магазини.

Міф №7: бочка з олією чи бензином вибухає

Папір – це матеріал, який дуже легко займається. Водночас коли ми стріляємо у тирі, вона ж не спалахує. Чому ж, коли відбувається постріл у каністру, має відбутися вибух? Важливо розуміти, що куля виготовлена з м'якого металу, тому вони не створюють іскри при попаданні, яка теоретично могла б запалити бензин. Винятком є патрони, які мають трассер.

Міф №8: замок пробивається за допомогою однієї кулі

Іноді для відкриття дверей у грі потрібно просто вистрілити по навісному замку. І цього достатньо. Є велика кількість відеороликів, у яких намагаються таким чином розкрити навісний замок. Найчастіше, цього зробити не вдається, навіть за умови використання патронів з дробовика. Більш потужні набої, можливо, дадуть результат, але небезпечно рикошетом. Це міф, який краще не перевіряти ще раз самостійно.

Міф №9: постріл дробовиком підкидає людину у повітря

В іграх та фільмах часто постріл із дробовика підкидає людину в повітря. Якби справді у дробовика була така потужність, тоді з ніг зносило б і стрілка. Дійсно, удар при попаданні може штовхнути людину, але вона падає, а не відлітає.

Міф №10: зброя ніколи не ламається

У фільмах, а особливо в іграх, зброя ніколи не ламається. На практиці, навіть якщо будуть встановлені сучасні обважування: антабка, руків'я, цівка, приклад, сошки й т.д., зброя може вийти з ладу будь-якої миті. Річ у тому, що зброя, як і решта, має свій термін придатності. Сучасна зброя вкрай рідко заклинює, але заклинює, особливо якщо не проводити належне обслуговування.

Всі ці міфи додатково підтверджують, що в іграх та фільмах нам показують те, що не має нічого спільного із реальністю.