Особливості регулювання грального бізнесу в Україні з врахуванням останніх змін — пояснюють експерти

Азартні ігри легалізовані в Україні вже три роки, однак досі невирішеними лишається великий перелік проблем. Зокрема, нещодавно фінансовий комітет Верховної Ради визнав державний контроль за ігровою індустрією неефективним, а рівень справляння податків — незадовільним. Також складним лишається питання функціонування сірого ринку та нелегальних операторів. 

Розвиток грального ринку в умовах сьогодення

У 2022 році гральний бізнес, як і будь-яка інша сфера в Україні, зіткнувся з доволі складною ситуацією. Однак, півтора року по тому, можна стверджувати, що легальні оператори азартних ігор справились зі всіма труднощами, зуміли швидко переформатувати свою роботу та зберегти ринок. 

Ключову роль в том, що ринок вистояв, зіграв онлайн-гемблінг. Оператори змушені були закрити 39 наземних закладів, однак швидко змогли перенести свою діяльність в віртуальну площину. Допоміг і той факт, що останні кілька років обсяги ринку онлайн-гемблінгу стрімко зростають: клієнти все частіше обирають віртуальні платформи через можливість грати, не виходячи з дому, доступність різних форм платежу, постійні цікаві бонуси. Попит мають бонуси, які дають можливість спробувати грати без вкладення власних коштів, наприклад, ставка без ризику Фавбет, безкоштовні обертання за реєстрацію тощо.

Разом з тим, після останніх змін в механізмах регулювання діяльності операторів азартних ігор, тільки за перший квартал 2023 року бізнес сплатив до бюджету близько 62% запланованої річної суми відрахувань. Найбільша питома вага в структурі виплат також належить операторам, які працюють онлайн. Підтверджують ріст популярності саме онлайн-гемблінгу й інформаційні портали, що відмічають зростання кількості пошукових запитів на різноманітні бонуси та промокоди, такі як Vbet бонус та інші. 

Яких змін очікують

Національним регулятором ринку азартних ігор в Україні є КРАІЛ. Однак, оскільки це колегіальний орган, для організації його засідань та прийняття робочих рішень потрібен кворум. Останнім часом відомство не може зібрати кворум, через що його діяльність практично заблокована. Неефективність — одна з ключових причин, чому Мінцифри пропонує реформувати гральну сферу і, в першу чергу, ліквідувати КРАІЛ та автоматизувати процес видачі ліцензій. 

Також національного регулятора критикують за те, що він за три роки так і не спромігся розробити та впровадити Державну систему онлайн-моніторингу та інформаційну систему електронних реєстрів КРАІЛ. З того, що вдалось зробити, зазначають запуск Єдиного реєстру осіб, яким заборонений доступ до азартних ігор, затвердження принципів соціально відповідальної гри, активна боротьба з підпільними казино.