iPad як альтернатива MacBook: аргументи за і проти

Останні моделі яблучних планшетів вражають своїми можливостями. Але чи може Айпад стати більш-менш повноцінною заміною Макбука? Нумо розбиратися, взявши за основу iPad Air із чіпом M1.

Останні моделі яблучних планшетів вражають своїми можливостями. Але чи може Айпад стати більш-менш повноцінною заміною Макбука? Нумо розбиратися, взявши за основу iPad Air із чіпом M1.

Можливість підключення зовнішнього монітора

Із цим проблем взагалі немає. Достатньо з'єднати пристрої кабелем USB-C, і монітор буде одразу розпізнаним. Головне, щоб у вас була модель планшета із чіпами M1/M2.

Якщо ви віддаєте перевагу роботі в багатозадачному режимі, достатньо виконати відповідні налаштування в Stage Manager, і тоді зможете керувати вікнами так само, як і на комп'ютері. До того ж, як на екрані планшета, так і на зовнішньому моніторі.

Так, деякі особливості є, і до них потрібно звикнути. Наприклад, в iPadOS є спеціально відведені зони екрана, де можна розміщувати вікна додатків.

Допоміжні аксесуари

Якщо ви хочете, щоби працювати з iPad було комфортніше, без них не обійтись.

Насамперед, це перехідник, який потрібен, щоби мати більше додаткових портів і, відповідно, більше можливостей.

Наприклад, для підключення зовнішнього SSD-накопичувача, монітора чи зарядного пристрою. Завдячуючи порту USB-C всі ці девайси розпізнаються миттєво.

Якщо ви дійсно бажаєте працювати з планшетом, як із ноутбуком, знадобиться також мишка і клавіатура. Нарешті, вам не обійтися без підставки під Айпад, тому що працювати, тримаючи його в руках, геть не комфортно.

zachem-nuzhen-planshet-v-2020-godu-1.jpg

Портативність та автономність

Навіть у порівнянні з MacBook Air Айпад набагато легший та більш компактний. У цьому контексті він кращий за ноутбук. Тим більше, якщо мова йде про автономність. Так, за роботи з документами та одночасному перегляді YouTube батарея iPad втратить 15% ємності від повного заряду приблизно за 90 хвилин.

Сумісність на рівні додатків

Вона не повна, але в багатьох випадках різниці ви не відчуєте. Наприклад, якщо працювати з Photoshop, Lightroom, чи використовувати DaVinci Resolve, то перехід на Айпад буде максимально безболісним.

Особливих проблем із продуктивністю на чипі M1 не буде, навіть у програмах відеомонтажу.

Негативні моменти

Оскільки iPad — гаджет, який не призначений для роботи із мишкою, вона буде працювати не плавно, а ривками. До цього потрібно звикати або працювати з трекболом.

Друга особливість полягає в тому, що для роботи на зовнішньому моніторі екран планшета має бути увімкненим. Налаштування через центр управління можна виконувати тільки на iPad. Нарешті, можливі зависання та збої, які, можливо, будуть усунені в майбутньому.

Резюме

Чи зможе Ipad замінити MacBook, багато в чому залежить від специфіки використання. Коли це звичайні повсякденні завдання, то проблем практично не буде. Тим більше, якщо використовувати Apple Pencil.

А от важкі таски, на кшталт відеомонтажу, усе ж практичніше та комфортніше виконувати на ноутбуці. Можливо, ситуація буде виправлена після появи iPad iOS 17, а поки потрібно орієнтуватися на те, що є.