Різновиди рому: як вибрати смачний напій

Почнемо з цікавого факту: ром – один із небагатьох міцних алкогольних напоїв, чиє виробництво не регламентоване. Тобто немає офіційних правил чи якоїсь специфікації щодо виготовлення рому. Тому кожна компанія може трохи видозмінювати процес отримання алкоголю з патоки шляхом її зброджування

Почнемо з цікавого факту: ром – один із небагатьох міцних алкогольних напоїв, чиє виробництво не регламентоване. Тобто немає офіційних правил чи якоїсь специфікації щодо виготовлення рому. Тому кожна компанія може трохи видозмінювати процес отримання алкоголю з патоки шляхом її зброджування та перегонки. Відповідно, у продажу є зразки з різним терміном витримки (від 8 місяців до 2 років і більше) та різним вмістом спирту – від 30% до 70%. Та все ж існують кілька класифікацій рому, і найпоширеніша з них – по кольору. Саме про неї ми розповімо у статті.

engenhos-do-norte-38ae.jpg?width=1920&height=1080&rnd=133280314485030000

У чому особливості світлого рома

Сріблястий або білий ром має характерний прозорий колір завдяки тому, що витримується в металевих чанах, а не в дерев'яних бочках, які і надають алкоголю характерного відтінку. Найпопулярніший білий ром – кубинський. Незалежно від місця виробництва, світлий ром практично не п'ють у чистому вигляді. Натомість він гарно смакує у різних коктейлях, включаючи «Мохіто» та «Піна Колада». Також цей алкоголь широко використовують у кулінарії.

Характеристики золотого рому

Цей напій набуває бурштинового відтінку завдяки витримці в дубових бочках протягом мінімум півтора року. У смаку відчуваються легка гіркуватість, нотки різних спецій та прянощів, а також фруктів. Вартість рому залежить від місця виробництва. Найбільш популярні напої роблять на Барбадосі, Мексиці та Пуерто-Ріко. На відміну від світлого різновиду, золотий ром можна пити в чистому вигляді з невеликою кількістю льоду, і в складі коктейлів.

Секрет популярності темного рому

Насичений темний відтінок алкоголь набуває внаслідок тривалої витримки в обпалених зсередини дубових бочках. Термін витримки – щонайменше 3 роки. Чорний напій вважається найбільш якісним, тому його рекомендують вживати тільки в чистому вигляді, щоб максимально насолодитися смаком та ароматом, у якому можуть відчуватися нотки шоколаду, карамелі, прянощів, кориці. Замість льоду краще використовувати спеціальні охолоджувальні камені, які не впливають на первісний смак продукту.

Особливий різновид – пряний напій

Крім трьох голових різновидів у продажу є ром з яскраво вираженим ароматом певних фруктів – лайма, апельсина, лимона, манго. Такий ароматизований напій або flavoured заведено вживати як аперитив. Також деякі виробники пропонують продукцію категорії spiced, тобто з різними спеціями та травами. Обидва варіанти є у відомих брендів Bacardi і Captain Morgan, чию продукцію можна купити на МАУДАУ, як і багато інших видів алкоголю.

Як правильно пити

Будь-який ром бажано пити з товстостінної склянки або келиха-тюльпана – такі ємності дозволять краще насолодитися ароматом напою. Оптимальна порція – 50–70 мл. Вживати алкоголь слід дрібними ковтками, трохи затримуючи напій у роті, щоб відчути всі відтінки смаку.