Гідроакумулятори: типи та сфери застосування

Гідравлічні акумулятори – це пристрої, які використовуються для зберігання енергії у вигляді стиснутого газу чи рідини під тиском.

Принцип роботи гідроакумулятора досить простий. Коли газ або рідина перебувають під тиском усередині гідробака, накопичується і зберігається потенційна енергія. За необхідності звільняється і дає змогу рідині або газу розширюватися, виконуючи тим самим свою роботу.

Типи гідроакумуляторів

Виходячи з конструктивного виконання, гідробаки поділяються на такі типи:

  • Балонні. Найбільш популярні гідроакумулятори. Використовуються в гідравлічних приводах швидкої дії при середніх витратах. Каучуковий балон виступає роздільником середовищ і перебуває під тиском газу, а порожнина для рідини з'єднується з системою. Щойно тиск зростає, балон, стискаючись, вбирає частину рідини в акумулятор. А при спаді тиску рідина витісняється назад стисненим газом.
  • Поршневі. Мають такий самий принцип функціонування, як і балонні. Єдина різниця в тому, що розподільне середовище в цьому випадку – поршень із металу.
  • Мембранні. Завдяки невеликим габаритам застосовуються там, де при обмеженнях у розмірах необхідно, щоб енергія вивільнялася в моменті – у верстатах, мобільній техніці та ін. За принципом дії мають схожість з поршневим гідробаком, але роздільник середовищ – мембрана.

Конструкційні особливості гідроакумулятора визначають умови та можливості його коректного функціонування в системах гідравліки.

Сфери застосування гідробаків

Пристрої застосовуються в областях, де є необхідність у зберіганні енергії та керуванні тиском:

  1. Системи водопостачання – для керування у трубопроводах перепадами тиску та підтримки його рівномірних показників.
  2. Нафтогазова промисловість – для компенсації вібрацій та згладжування тиску в газових та нафтових системах.
  3. Енергетика – для зберігання енергії, що видобувається з вітряних турбін, сонячних панелей та інших джерел, а також її звільнення, особливо у періоди пікового попиту.
  4. Промисловість – у складі систем гідравлічного та пневматичного приводів, а також для керування автоматизованими механізмами.
  5. Автовиробництво – для амортизації, управління підвіскою та в підсилювачах керма.

Купити якісний гідроакумулятор для гідравліки необхідно, щоб підвищити ефективність та надійність функціонування систем та процесів.

Якщо ваша мета – придбати акумулятор гідравлічний, в якому ви будете впевнені, зазирніть в інтернет-магазин «Моторімпекс». Перевірені виробники, лояльні ціни та доставка в будь-яку точку країни!