Витрати, які непомітно з’їдають бюджет

Іноді гроші буквально витікають з гаманця, як вода. Хоча у кожної людини свої статті розходів, є певні витрати, які властиві тим, хто витрачає багато грошей, не розуміючи, куди. Вони просто по-тихому з'їдають бюджет. Зафіксувати ці витрати можна, лише якщо досконально порахувати, куди і скільки витрачаєш гроші.

Коли людина знає, скільки коштів йде на харчування, оренду, розваги в RC Group, вона легко може відстежити статті розходів, які не піддаються контролю. А якщо ви хочете дізнатись про такі статті вже зараз, читайте далі.

Їжа за межами дому

Це істотна стаття витрат будь-якого містянина. Кава та смаколики, які споживаються на ходу, можуть здаватись не дорогими. Але якщо вживати їх щодня, може виявитись, що це істотна частина загального бюджету. Ці витрати варто підрахувати, щоб зрозуміти, чи комфортно вам витрачати саме стільки, чи може у вас є важливіші фінансові зобов'язання. 

Економія заради економії не має сенсу, але варто розуміти, чи можете ви дозволити витрачати на “дрібниці” саме стільки, скільки витрачаєте. Якщо дуже хочеться пити каву зі смаколиками в кафе, можна робити це не кожен день. Тоді й задоволення від процесу буде набагато більше, і бюджет не страждатиме.

Імпульсивні покупки

Імпульсивними називають будь-які покупки, які не заплановані заздалегідь. Згідно зі статистикою, вони складають до 20% загальних витрат. Наприклад, в магазині, коли бачите знижку на те, чого не планували купувати, але купуєте. Але є й інші причини імпульсивних покупок:

  • дефіцит товарів;
  • шопінг на голодний шлунок;
  • шопінг в поганому настрої, коли людина намагається підняти його за допомогою покупок;
  • нав’язлива реклама.

Інтернет-магазини, які постійно нам щось демонструють в рекламі, створюють попит на те, про що людина не замислювалась. Тож через деякий час їй здається, що річ просто необхідна, і вона її купує.

Щоб уникнути цього, потрібно:

  • обмежити купівлю ввечері, коли мозок вже занадто втомлений та не може сприймати інформацію адекватно;
  • перед тим як купити річ, потрібно подивитися на цінник, оцінити її і назвати ціну, яка, на вашу думку, є розумною. А потім порівняти її зі справжньою;
  • якщо дуже кортить, можна закинути річ в онлайн кошик, але не оплачувати відразу. Можливо вранці вона вже не буде здаватись такою привабливою.

Обов’язково виділяйте собі бюджет на маленькі радощі. Так ви зможете триматись в його межах та не переживати, що витрачаєте зайве.

Знижки, через які ми купуємо зайве

Знижки мають бути інструментом, який допомагає економити. Але часто вони провокують нас витрачатися на непотрібні речі, які ми не купили б за повну вартість. Іноді знижки спонукають купувати більше товарів, ніж нам потрібно. Це так звані акції “три за ціною двох”. Хоча взагалі людина хотіла купити 1 річ, а не дві. Здається, що економія є, але насправді витрати таким чином збільшились. Ще й не факт, що третя, та й навіть друга річ була нам потрібна.

Значно кращий спосіб купувати зі знижками — стежити за ціною товару. Продавці можуть завищувати ціни перед розпродажем, тож потрібно деякий час моніторити ситуацію, щоб зрозуміти, скільки насправді коштує потрібний товар. Також, рушаючи на розпродаж, потрібно мати список, що саме ви плануєте купувати та по якій приблизно ціні. Ще один спосіб отримувати бажані товари дешевше — купувати їх не в сезон. Адже в розпал сезону зі знижками продають лише те, що нікому не потрібне. Тож нащо воно вам?