Що варто знати кожному про вірус гепатиту А?

Гепатит А — серйозне інфекційне захворювання печінки, що передається через заражену воду та харчові продукти, також його легко підчепити в середовищі з поганими санітарними умовами. Діагностика та лікування цього захворювання має проходити під строгим контролем лікаря в амбулаторних чи стаціонарних умовах, залежно від стану пацієнта. Всі препарати мають бути призначені виключно лікарем, знайти їх та забронювати у вашому місті можна на сайті liki.ua

У чому особливість вірусу гепатиту А

Вірус гепатиту А дуже живучий. Його неможливо змити водою чи навіть мийним засобом, він не боїться більшості засобів дезінфекції, нагрівання води до 85 градусів. Під час нагрівання вище 85°C руйнується лише через декілька хвилин. У зараженій воді він живе понад 3 місяці, інкубаційний період в організмі людини – до 1 місяця. Саме така живучість вірусу гепатиту А є його головною особливістю та одночасно небезпекою, захиститись від нього в регіоні, де зафіксовані випадки захворювання, дуже важко.

Після інфікування вірус зі шлунку потрапляє в лімфатичні вузли, деякий час циркулює з лімфою, потім переходить у кров. Вже з кров'ю він потрапляє до печінки, вражаючи її клітини. Весь цей період захворювання ніяк не виявляє себе, лише після потрапляння в печінку, коли вірус руйнує її клітини, проявляються гострі симптоми гепатиту А.

Як проявляється гепатит А

Гепатит А в інкубаційний період ніяк не проявляє себе, за виключенням дещо збільшених лімфатичних вузлів. Коли він потрапляє в печінку, симптоми з'являються різко та у гострій формі:

  • нудота, блювання;
  • діарея;
  • біль, дискомфортні відчуття в черевній порожнині, зокрема, в правому підребер‘ї;
  • втрата апетиту;
  • загальна слабкість, апатія;
  • підвищена температура тіла.

Через декілька днів після появи перших симптом жовтіє шкіра та очі (з‘являється жовтяниця). Цей феномен свідчить про те, що в боротьбу з вірусом вступили імунні клітини та знижують його разом з ураженими клітинами печінки. Згодом печінка відновить ці клітини та організм почне відновлюватись.

Важливо з перших проявів звернутися до лікаря для отримання правильного та своєчасного лікування. Гепатит А не є смертельною хворобою, проте він досить небезпечний за умови відсутності лікування чи неналежного підходу до нього. Лікар надасть рекомендації щодо режиму дня, харчування, призначить ліки, що полегшать стан хворого та сприятимуть одужанню.