Як обрати свою професію в IT за 3 кроки

Зміна напрямку кар’єри у той момент, коли на неї вже витрачено кілька років, — непроста задача. “Як правильно обрати напрямок?”, “Що підійде особисто мені?”, “Я застарий для того, щоб вчитись”, — це думки-супутники майже кожного світчера. Не дивно, адже зміна професійного вектору — одне з найважливіших рішень у житті.  

Хороша новина у тому, що цей процес можна пом’якшити, якщо виконати кілька простих кроків. У цій статті розповімо, що саме треба зробити, аби правильно обрати професію у IT.

Крок 1. Визначитись зі сферою роботи

Завдяки великому вибору курсів програмування та IT-шкіл легко потрапити у пастку “парадоксу вибору”. Вся справа у тому, що ринок навчання пропонує надто багато задля того, аби швидко визначитись, чого ви хочете. Науковцями доведено, що коли людина має надто великий вибір, її може паралізувати нерішічусть. Ви можете до останнього відкладати вибір, або навіть так і не зробити його, просто через страх неправильного рішення.

Аби не потрапити у цю пастку, кар’єрні консультанти радять при виборі професії ретельно аналізувати власні побажання. До прикладу, людині з технічним складом розуму ідеально підійде програмування.

Звісно, IT-спеціалізацій десятки, тому ви можете спершу окреслити більш широке коло, того, чим прагнете займатись (наприклад, розробкою), а вже пізніше обрати якою саме — фронтенд або бекенд.

Крок 2. Обрати мову програмування

Перед тим, як записуватись на перші-ліпші курси програмування, потрібно обрати мову, якою ви писатимете код. Від цього залежатиме, на яких проєктах ви працюватимете та які задачі виконуватимете.

Найбільш популярними мовами розробки в Україні є JavaScript, Java та Python.

JavaScript, передусім, використовують для фронтенд-розробки — написання зовнішньої, видимої частини сайту або програми. Java та Python використовують для бекенд-розробки — внутрішньої частини софту, яка знаходить “під капотом”, але від якої залежить, як буде працювати програма. Тож, обираючи мову програмування, ви обираєте і пул задач, з якими працюватимете.

Переваги мови Java — це її продуктивність, стабільність, кросплатформеність. Саме завдяки цим якостям вона стала популярною і її обирають для написання проєктів, які потребують надійних рішень (фінансові та банківські проєкти, а також багато інших).

Натомість Python здобув свою популярність завдяки гнучкості — ця мова розробки має фреймворки під будь-який тип завдань.

Крок 3. Визначитись із навчанням

Від правильного вибору курсів програмування, залежить успішність навчання. Навчання має відповідати вашим цілям, бути цікавим та зрозумілим, а також давати повну базу знань, які знадобляться при роботи на комерційному проєкті. До прикладу, розглянемо курс програмування https://javarush.com/ua/programming-course, який пропонує компанія JavaRush.

Самостійне плавання

Цей варіант навчання підійде людям з технічною базою, що полюбять навчатись самі. Вирішуючи задачі та читаючи теорію, ви поступово просуваєтесь до опанування Java.

  • Плюси: самостійно навчаючись, ви швидко навчитесь знаходити потрібну інформацію в мережі.
  • Мінуси: підійде лише дисциплінованим, мотивованим людям.

Командна гра

Java курс з досвідченим ментором підійде новачкам у сфері технологій, або тим, хто полюбляє фіксований графік.

  • Плюси: баланс теорії та практики, зворотній зв’язкок від експерта, можливість спілкуватись з одногрупниками.
  • Мінуси: інтенсивний графік навчання.

Висновки

Щоб правильно обрати майбутню професію, ретельно проаналізуйте власні бажання та здібності, визначіться зі спеціалізацією та вивчіть ринок курсів програмування онлайн. Лише після цього починайте навчання, щоб пересвідчитись, що ця професія підходить вам.