Яке обладнання потрібне для виробництва соняшникової олії

Флагманом у виготовленні обладнання для підприємств олійно-жирової промисловості в Україні, а також компонентів та запасних частин https://tan.com.ua/service/postachannya-zapasnih-chastin/ до нього є компанія «ТАН».

Вибір обладнання для виробництва соняшникової олії

Перш ніж розпочинати вилучення олії з насіння соняшника, воно піддається переробленню, що включає такі етапи:

  • очищення від домішок;
  • сушіння;
  • відокремлення ядер від оболонки;
  • подрібнення очищеного насіння.

Олію, з отриманої в процесі подрібнення насіння м'ятки, виробляють методом холодного чи гарячого віджиму або екстракції. Отриманий методом холодного віджиму продукт називають сирим, оскільки така олія не піддається жодній обробці, крім відстоювання та фільтрації.

Продукт, виготовлений методом гарячого віджиму, можна вживати нерафінованим. Щоб отримати рафіновану олію, її піддають повному очищенню від домішок. Олія, вилучена методом екстракції, обов’язково проходить процес рафінації. Рафінування включає такі процеси:

  • відстоювання та фільтрацію;
  • центрифугування та гідратацію;
  • нейтралізацію та відбілювання;
  • виморожування та дезодорацію.

В результаті виходить прозорий продукт без домішок, запаху та смаку. 

Кожен етап обробки сировини, який здійснюється для отримання того чи іншого виду соняшникової олії, вимагає використання певних видів обладнання.

Дробильне обладнання

Для лущення та обвалення насіння соняшника використовуються рушально-дробильні машини. У них насіння піддається одночасно рушці і дробленню на 5–6 частин. Відокремлення ядра від лушпиння здійснюється з використанням сепараторів. Для розмелювання ядер соняшника використовують вальцьові верстати. Результатом обробки насіння на такому устаткуванні стає готова до віджиму субстанція — м'ятка.

Обладнання для очищення сировини

Очищення сировини ділиться на три види: первинне, вторинне та фінішне. У процесі первинного очищення з неї видаляються легкі домішки, що мають однакову вагу та розмір. Для цього використовуються повітряно-решітні сепаратори.

Вторинне очищення на каменевідбірнику та вібропневмостолі звільняє сировину від важких фракцій, скла та каміння. Після вторинного очищення насіння направляється на сушіння.

Для фінішного сортування використовують фотосепаратори. У ході цього процесу із сировини видаляється насіння:

  • пожовкле;
  • запліснявіле;
  • заражене.

Завдяки автоматизації очищення не тільки мінімізується вплив людського фактора, а й досягається максимальна ефективність.

Обладнання для екстракції олії

Технологія екстракції передбачає використання органічних розчинників. Основним видом обладнання у цьому процесі є екстрактори, принцип роботи яких заснований на обробці сировини спеціальними розчинниками для вилучення олії з насіння.

Обладнання для рафінації

Олія, отримана методом екстракції, проходить кілька стадій очищення з використанням різних видів обладнання, включаючи:

  • різні типи сепараторів на стадії водної гідратації, лужної та кислотної нейтралізації;
  • апарат для відбілювання;
  • рамні пластинчасті фільтри для виморожування.

Для проведення дезодорації знадобляться деаератор, дезодоратор та скрубер.

Обладнання для фільтрації

Технологія фільтрації соняшникової олії передбачає автоматизацію процесів і здійснюється з використанням фузоуловлювачів, пластинчастих горизонтальних та вертикальних, а також поліцейських фільтрів.

Обладнання для пакування та зберігання

Готову до споживання соняшникову олію необхідно розлити в упаковку (пляшки ПЕТ або скляні) для відправлення у торгові точки або на зберігання. Для цього використовують машини з різним ступенем автоматизації: розливні, закорковувальні, етикетувальні та пакувальні.

Обладнання на різних етапах виробництва соняшникової олії

Виготовлення необхідного на кожному етапі виробництва олії обладнання можна замовити в компанії «ТАН». Продукція відрізняється високою ефективністю та безпекою. Підприємство має власне конструкторське бюро, де вдосконалюють обладнання та розробляють нові зразки.

Висновки

Завдяки застосуванню різних технологій виробництва соняшникової олії, використанню різних видів обладнання одержують продукти, що відрізняються органолептичними характеристиками. Отримати харчовий продукт, що відповідає смаковим уподобанням споживачів, можна лише за умови дотримання технології та контролю якості.