Як правильно підготувати свій автомобіль до зими: гайд від Goroshina

Їзда в зимовий період для багатьох водіїв перетворюється на випробування. Коли під колесами сніг та ожеледиця, керувати машиною в рази складніше, ніж по сухій трасі. Зимову резину купити потрібно обов'язково: тільки так можна зробити поїздку більш комфортною, а головне – підвищується рівень безпеки.

Навіщо потрібні зимові шини?

Основна відмінність зимових покришок від літніх шин – у складі гумової суміші. Тут використовуються морозостійкі компоненти, які зберігають скатам необхідну еластичність навіть при мінусових температурах. Гума не дубіє, чим забезпечується ефективне зчеплення із засніженою та зледенілою дорогою.

Навіть здалеку помітно, що зимові шини габаритніші, ніж їхні літні побратими. Резинового матеріалу наноситься більше для підвищеної ваги покришок, щоб посилити тиск на дорожнє покриття. Під таким впливом покращується контакт із трасою. Цим оптимізується стійкість автомобіля на дорозі та покращується прохідність сильно засніжених шляхів.

Літні моделі не дадуть навіть половини того ефекту. Більше того, вже при +70C і нижче їх найкращі властивості почнуть нівелюватись. Коли температура опуститься нижче нуля градусів, з'являться тріщини, через що водій змушений буде передчасно нові шини купити для літнього сезону.

Типи зимових автошин

В інтернет-магазині Горошина зимова резина продається двох типів – з шипами та фрикційна. У першому випадку все зрозуміло – протектори оснащені сталевими штифтами, які гарантують максимальне зчеплення зі сніжною трасою та на зледенілій дорозі. На шипованих шинах машині простіше брати старт з місця і легше долаються круті засніжені підйоми, а гальмівний шлях зменшується.

Але є й недоліки, які необхідно враховувати перед покупкою таких шин:

  1. Висока шумність від контакту шипів із дорожнім покриттям.
  2. Колеса важчі за вагою – це позначається на ускладненій керованості та збільшенні паливних витрат.
  3. На чистій і мокрій трасі підвищується ризик занесення навіть при їзді на мінімальних швидкостях.
  4. В середньому одного комплекту вистачає на 3-4 сезони – це менше, ніж термін служби більшості класичних моделей.

Купити резину класичного плану можна двох видів:

  1. Європейську. Для регіонів із помірним зимовим кліматом, де сильні снігопади є рідкісним явищем, а дороги вчасно очищаються від снігу та криги. Європейки демонструють чудові зчіпні властивості на легкому снігу, сухій та мокрій дорозі. Але на льоду їздити на таких шинах небезпечно. Експлуатувати європейську зимову гуму можна за середньодобової температури не вище +7°C.
  2. Арктичну (скандинавську). Тут також відсутні шипи, але є ряд відмінностей в порівнянні з європейськими шинами. Гума м'якша, вся контактна площа вкрита великими блоками і посипана гострими ламелями, які можуть продавлювати тонку крижану плівку. Їхня стихія – мінімальний мороз та снігова траса.

Які диски підібрати на зиму?

Купити диски на зимовий період рекомендується штампованого типу. Вони краще протистоять холодам і міцніші від литих, що важливо за суворих умов взимку.

Менеджери інтернет-магазину Goroshina підберуть під зимові шини диски, які підійдуть клієнту за ціною та стануть надійним захистом для коліс авто. Вони допоможуть вибрати потрібний розмір і дадуть відповіді на всі питання з експлуатації та догляду за резиною та дисками.