Як дитині покращити математичні знання?

Згідно з дослідженням Pisa, яке проводиться раз на три роки, українські школярі (15-річні) продемонстрували погіршення рівня освіти в країни. У галузі математики вони також мають втрати в освітніх досягненнях: порівняно з попереднім циклом навчання, їхні показники знизилися на 12 балів. Звичайно, більшість прогалин у знаннях, виникли внаслідок військових дій в країні і супутніх факторів: відключень електроенергії, стрес, переїзди, зміна графіку роботи шкіл тощо. Тому особливо важливо, не нагромаджувати проблеми, а одразу їх вирішувати.

Як дитині в сучасних умовах покращити знання з математики?

У сучасній Україні, де математика - один з головних предметів важливо надолужувати прогалини, якщо вони зʼявляються. Ось кілька рекомендацій, які допоможуть в цьому:

1. Звернення до репетитора

Перше і найважливіше - звернення до професійного репетитора з математики. У місті Івано-Франківськ є багато кваліфікованих спеціалістів, які пропонують онлайн-уроки - https://www.mathema.me/tutors/misto-ivano-frankivsk/. Такий формат дозволяє учням відчувати себе більш комфортно і сконцентровано, уникаючи тривожності, яка може виникати в школі, через неуважність або повітряну загрозу. Індивідуальний графік допомагає швидко наздогнати навчальну програму, а ретельне тестування на початку занять дає можливість оцінити рівень знань учня.

2. Встановлення цілей і налагодження дисципліни

Другий важливий аспект - це формування цілей і дисципліни. Часто батьки покладаються на мотивацію та заохочують дітей винагородами: солодощами, відео-іграми, інколи грошима. Проте, цей спосіб не довготривалий і, по правді, не допомагає створити істину зацікавленість математикою. Тому, ми радимо покладатись на більш дієві речі - налагодження дисципліни та встановлення цілей (короткотривалих та довготривалих) разом з дитиною. Будьте обережні, встановлюючи цілі школярам молодшого віку, для них більш дієво ставити цілі на день, декілька днів. В іншому випадку, діти відволікаються і забувають про мету.

Стосовно дисципліни, то важливо скласти розклад з чіткими завданнями на кожен день, як-от розвʼязання домашніх завдань або підготовка до тестів НМТ. Участь дитини в плануванні її розкладу допомагає розвивати відповідальність і самоорганізацію, що важливо не тільки для навчання, але і для майбутнього життя.

3. Психологічна підтримка

Психологічна підтримка відіграє важливу роль, особливо коли йдеться про складні теми в старших класах, на уроках алгебри чи геометрії. Для кваліфікованої допомоги ми радимо звернутись до психолога. Врахуйте, що у більшості шкіл у штаті наявний психолог, тому це не обовʼязково платна опція.

Батьки також можуть допомогти, створивши підтримуюче середовище, в якому дитина не боїться висловити свої побоювання або проблеми. Говоріть із дитиною, не тисніть на неї, допоможіть їй зрозуміти матеріал або подолати хвилювання. Наприклад, поділіться власними шкільним досвідом, показуючи, що усі можуть мати труднощі та наведіть приклад, як ви їх вирішували.

Ці методи створюють сильну основу для покращення знань з математики, розвиваючи при цьому важливі життєві навички, такі як самостійність, відповідальність та впевненість у собі.