Сталь чи алюміній: розбираємось у відмінностях матеріалів корпусу Apple Watch

Під час вибору смартгодинника Apple перед користувачами постає непросте питання: яку модель краще придбати — алюмінієву чи сталеву? Щоб розібратися у всіх нюансах, порівняймо обидві версії, щоб визначити оптимальний варіант для ваших цілей та бюджету.

Ціни

Стартова вартість Епл Вотч у Києві з алюмінію становить $249 за версію SE. А ось нержавіюча сталь із підтримкою стільникового зв'язку обійдеться дорожче: ціна складає $699 за найдоступнішу конфігурацію Series 9. Тобто алюміній значно вигідніший, особливо якщо плануєте оновлювати гаджет кожні 2–3 роки.

Міцність і зносостійкість

Алюмінієвий корпус Apple Watch більш схильний до подряпин порівняно з нержавіючою сталлю. Для порівняння: за шкалою Мооса алюміній отримав показник 2,5–3, а сталь — 4–7, залежно від складу. Однак він все одно доволі міцний — з нього роблять сучасні літаки та автомобілі. Нержавіюча сталь, хоча значно твердіша і може витримати сильні удари без пошкоджень, проте більш схильна до мікроподряпин, які добре помітні на глянцевій поверхні.

Вага

Нержавіюча сталь майже у 2,5 рази щільніша за алюміній, тому годинники з неї значно важчі. Наприклад, Apple Watch Series 9 у сталевому виконанні важить 42,3 г, аналогічна ж алюмінієва модель — лише 32,2 г. Різниця становить 10 грамів, що помітно на тендітному зап'ясті. Тож для спорту і щоденного носіння алюміній підходить краще.

Дисплей

На моделях Apple Watch з нержавіючої сталі стоїть захисне сапфірове скло, яке за твердістю поступається лише алмазу і може бути подряпане тільки таким самим твердим матеріалом. У алюмінієвих версіях використовується посилене покриття Ion, яке менш міцне. Активним користувачам доведеться використовувати додатковий захист.

Стиль

Якщо хочете класичний наручний годинник преміумкласу, вибирайте Apple Watch з полірованої нержавіючої сталі з блискучою поверхнею. Такий гаджет стане прикрасою вашого образу. Але матовий алюміній теж має чудовий вигляд завдяки своїй нейтральності, особливо разом з різними кольоровими ремінцями та чохлами. Такий варіант куди кращий для повсякденного носіння.

Кольори

Вибір відтінків корпусу ширший для алюмінієвого виконання Apple Watch. Тут доступна класика на кшталт опівнічного, сріблястого і кремового тонів, а також яскравий рожевий. Для сталевих версій пропонується тільки три стандартні нейтральні кольори: сріблястий, темно-сірий графіт, золотистий.

Доведеться багато зважити

Як бачимо, в обох типів корпусу є свої значущі переваги. Алюміній дешевший, легший, зручніший у повсякденному носінні, але менш міцний і стильний. Зате сталеві моделі мають розкішний вигляд, надійно захищені від подряпин. Однак коштують вони набагато дорожче алюмінієвих аналогів. Тож під час вибору Apple Watch орієнтуйтеся насамперед на бюджет і плановані умови експлуатації. Це не дасть вам помилитися.