Е-кабінет військовозобов'язаного: що це за сервіс та коли його запустять

Уже у другому кварталі 2024 року Міністерство оборони України обіцяє запустити електронний кабінет військовозобов'язаного. Цей інструмент допоможе без зайвої бюрократії та відвідування військкоматів оновлювати свої дані військовозобов'язаним.

Про плани Міноборони щодо електронного кабінету військовозобов'язаного та переваги цього сервісу розповіла заступниця міністра оборони Катерина Чорногоренко.

Коли запрацює е-кабінет

Представниця Міноборони зазначила, що електронний кабінет військовозобов'язаного буде запущений орієнтовно на початку другого кварталу цього року. Для старту його роботи необхідно, щоб набув чинності нещодавно ухвалений у парламенті закон про цифровізацію армії.

Чорногоренко наголосила, що це досить короткий термін для запуску подібних проєктів.

У чому переваги нового сервісу

За словами заступниці міністра оборони, кабінет військовозобов’язаного дасть чоловікам можливість оновлювати свої дані, не відвідуючи при цьому територіальні центри комплектації. Після завантаження даних у електронний кабінет, військкомати одразу зможуть використовувати їх.

Чиновниця нагадала, що законопроєкт про цифровізацію армії (№10062), який 16 січня ухвалила Верховна Рада, удосконалює взаємодію між різними реєстрами. Він також розширює перелік даних про військовозобов’язаних, призовників та резервістів у системі "Оберіг".

Цілі проєкту

Чорногоренко пояснила, що функціонування е-кабінету дозволить вносити відомості у систему "Оберіг" за більш простою процедурою. Тепер для актуалізації даних військовозобов'язаним уже не потрібно буде відвідувати ТЦК. Тобто чоловіки зможуть уникнути бюрократії та зекономити час.

"Нести купу документів не потрібно буде", — наголосила чиновниця, додавши, що територіальні центри комплектування зможуть отримувати всю необхідну їм інформацію в реальному часі з відповідних державних реєстрів.

Де будуть зберігатися дані

Заступниця глави Міноборони також прокоментувала інформацію щодо місця зберігання даних з електронних кабінетів. Вона запевнила, реєстр військовозобов’язаних буде розміщений на території України, а не в хмарних сховищах на території країн-партнерів.

Чорногоренко запевнила, що вся інформація з реєстру буде у повній безпеці. За її словами, реєстр військовозобов'язаних уже працює і має надійну систему захисту даних.

Представниця Міноборони додала, що в електронному кабінеті будуть доступні деякі сервіси для чинних військовослужбовців та ветеранів. Наприклад, незабаром українці зможуть через кабінет подати заявку на отримання статусу учасника бойових дій.