Які зміни відбулися в мікрокредитуванні: чи на користь це громадянам

21 грудня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав закон про обмеження ставки в мікрокредитуванні. Законопроект №9422 був створений ще восени, але його відправляли на доробку й ось лише в грудні остаточно затвердили. Роботу над проектом вели фахівці Нацбанку разом з депутатами партії “Слуга Народу”.

Детальніше про зміни, що чекають на МФО

Остаточна версія законопроекту містить в собі цікавий пункт про необхідність перевірки всіх позичальників на наявність в реєстрі лудоманії. Це необхідно для того, щоб зменшити доступ людям з паталогічною залежністю від азартних ігор до швидких грошей, під високий, невигідний відсоток. Але додаткова умова видачі займу не торкнеться більшості громадян. Після перевірки клієнта позика на карту буде приходити майже одразу, як і було раніше.

Для людей, які користуються послугами мікрофінансових організацій постійно, буде приємною новиною зниження щоденної ставки до 1%. Це буде відбуватися поступово, в три етапи:

  • відсоткова ставка може сягати 2,5% ще чотири місяці, після підписання законопроекту;
  • наступні чотири місяці максимальна ставка знизиться до 1,5% на день;
  • з дев’ятого місця ставка за користування мікропозикою не може перевищувати 1% на день.

Українські мікрофінансові організації, такі як Кача гроші, вже не зможуть видавати кредити під великі відсотки. В деяких МФО сума ставки за день могла сягнути 5%, а за рік всю 1000%. Зі сторони держави раніше ці цифри ніколи не контролювалися, тож офіційно такі організації нічого противозаконного не робили.

З моменту ухвалення поправок в законопроекті вже буде неможливо продовжити договір на позику автоматично. Треба буде складати певні додаткові умови. І якщо, на перший погляд це лише додає складнощів, то розібравшись, кожен позичальник зрозуміє, що такі запобіжні міри сприятимуть припиненню автоматичного накопичення боргу, якщо виплати були прострочені.

Проблеми ринку мікрокредитування 

Законопроект №9422 допоможе вирішити багато проблем, що вже декілька років існують у сфері мікрокредитування. Нацбанк України сподівався, що відбудеться саморегуляція ринку і всі МФО будуть вести свій бізнес цивілізовано та етично, по відношенню до громадян. Але цього так і не сталося, тому відкладати контроль за ринком мікрокредитування далі вже не було змоги.

Часто фінкомпанії в рекламах своїх послуг з мікрокредитування використовують свідомо неправдиву інформацію про низькі відсотки річних. За статистикою таки займи оформлюються дуже швидко, переважно вночі, що свідчить про низьку якість перевірки платоспроможності позичальника. І як наслідок відсоток повернення по таким позикам дуже малий. Щоб не втрачати прибутку, МФО підвищує ставку для всіх своїх клієнтів. Завдяки тому, що держава обмежила денний відсоток і змусила більш ретельно перевіряти дані позичальників цих проблем у сфері мікрокредитування стане значно менше.