ASO: що це таке? Значення оптимізації у просуванні додатків

ASO — це оптимізація сторінки мобільного додатку в App Store та Google Play для підвищення його видимості та конверсії відвідувачів у завантаження. Вона включає повну текстову оптимізацію назви, підназви (у App Store) та описів додатку, а також оптимізацію графічних матеріалів.

Значною мірою App Store Optimization для iOS та Android нагадує вже існуючий протягом декількох десятиліть SEO (Search Engine Optimization) і полягає у виборі правильних метаданих та активів (іконка, скріншоти) для підняття вище у пошуку за ключовими словами, а також щоб користувачі, що заходять на сторінку магазину, завантажували додаток і ставали його активними користувачами.

Основні етапи роботи над ASO в App Store та Google Play

Ми ділимо цикл роботи над ASO на кілька етапів. Це умовний поділ, бо іноді потрібно зосередити ресурси лише на одній складовій, а якийсь етап навіть опустити. Проте частіше за все, для ефективної оптимізації, вона має включати аудит, роботу над текстами та графікою, а також коригування рейтингу.

ASO-аудит

Аудит передбачає комплексне вивчення сторінки в магазині та конкурентний аналіз. Чек-лист для самостійного проведення аудиту ми вже давали у одній з наших статей. Особливу увагу тут приділяють конверсії з показу в установку. Її порівнюють зі середніми показниками по вертикалі та роблять висновки в залежності від отриманих результатів. Наприклад, якщо додаток знаходиться у топі за ключовими запитами, але при цьому має мало установок, це вказує на необхідність проведення оптимізації сторінки. Далі перевіряють текстову та графічну частини, локалізацію (якщо необхідно), рейтинг та вивчають відгуки.

Перед впровадженням нової графіки та тексту краще проводити A/B-тести, щоб бачити, як зміни впливають на поведінку користувачів та ранжування.

Текстова оптимізація

Після аудиту приступаємо до найважливішої частини ASO в App Store та Google Play – текстової оптимізації. На цьому етапі потрібно зібрати семантичне ядро та заповнити поля метаданих. Семантичне ядро – це всі ключові запити, за допомогою яких можна знайти додаток у магазині. Зазвичай, у процесі набирається великий список будь-яких слів, якось пов'язаних з тематикою додатку. З цього списку потрібно вибрати найрелевантніші запити та постаратися внести їх у метадані.

Текстові метадані включають у себе назву, підназву, короткий та повний опис. Важливо враховувати, що робота з ключовими словами відрізняється в магазинах додатків. Наприклад, в App Store додатково доступне поле ключових слів, якого немає в Google Play.

Графічна оптимізація

Компетентна графічна оптимізація допомагає додатку виділитися серед конкурентів. Особливе місце займає оформлення іконки, адже її користувач бачить насамперед, і це по суті візитна картка продукту в магазині. Одна з головних вимог – вона має передавати суть додатку. Як показує практика, найкраще працюють прості, впізнавані форми без надлишку тексту.

А ось текстову інформацію краще розміщувати на скріншотах, там вона вмістна і буде виконувати рекламну функцію для користувачів. Крім скріншотів у розробника є можливість розмістити відеоролик, але це не обов'язково. Наприклад, у іграх буде корисно показати цікаві ігрові механіки або графіку, але в додатку для VPN скоріше всього відео не знадобиться — скріншотів буде достатньо.

Робота з рейтингом та відгуками

Рейтинг та відгуки додатку безпосередньо впливають на конверсію. Це один з ключових факторів прийняття рішення для користувачів. Цілком логічно, адже люди більше довіряють думці тих, хто вже спробував продукт, ніж навіть найяскравішому опису. Є два основних способи отримати відгук та оцінку:

  • Напряму попросити своїх користувачів. Використовуйте інтеграцію системного запиту рейтингу в iOS та Android додатках.
  • Скористатися послугами мотивованих користувачів.

Оптимізація App Store у 2024 році

Наразі кожен з магазинів вимагає свого підходу до оптимізації App Store. Як ви могли помітити, деякі елементи опису та сторінки ефективні в App Store, інші — в Google Play.

Можна виділити основні загальні кроки оптимізації: назва додатку та його ключові слова, семантичне ядро, іконка, скріншоти, оцінки.

Намагайтеся пропрацювати їх ще до публікації додатку, аби у вас була якісна основа вже до першого релізу. На їхній основі, ітераційно рухайтеся далі, контролюючи покращення. ASO — це тривалий процес поступових покращень, де важливий кожен крок.

Потенційні помилки в ASO

Промоція складається з багатьох компонентів, часто пов'язаних між собою, і змінюючи одну частину, ви впливаєте й на все інше. Легко помилитися у проведенні оптимізації, ось декілька найпоширеніших помилок, яких краще уникнути:

  • Не використовувати локалізацію на різні мови. Тим самим ви позбавляєтеся значної частини аудиторії. Навіть якщо ваш додаток працює лише на одній мові (наприклад, англійській), ви можете створити копії сторінки на різних мовах і тим самим залучити додаткових користувачів.
  • Не робити регулярні зміни. Слідкуйте за тенденціями та завжди покращуйте свій продукт. Це основа успішного просування.
  • Публікувати багато змін одразу. Так ви ніколи не зрозумієте, які з них вплинули на зростання чи падіння цільових показників. Робіть одну зміну за раз і оцінюйте її (наприклад, у Google Play є вбудовані експерименти зі сторінкою мобільних додатків — хоча в їхніх результатах іноді можна сумніватися, але показово, що сама платформа не дає запустити декілька тестів паралельно, оскільки тоді результати взагалі будуть незрозумілі та невідтворювані).
  • Орієнтуватися на невірних або неправильно розшифрованих даних. Перевіряйте вихідні дані оптимізації (наприклад, частотність/популярність запитів) та намагайтеся використовувати кілька джерел даних одночасно, аби отримати зважену оцінку для цифр, на яких ви будуєте маркетингові кампанії.