Як дитині перейти на українську мову

Велика кількість дітей в Україні погано знають державну мову. Причиною для цього стало російськомовне середовище, використання цієї мови членами сім'ї, друзями, а також маса російськомовного контенту (мультики, пісеньки, книжки та інше). Але зараз усе змінилося. Багато хто засинав "23 лютого", а прокинувся "24 лютого". Повномасштабне вторгнення Росії прискорило перехід на українську мову тих, хто раніше сумнівався. Зокрема, багато російськомовних мам і тат стали спілкуватися з дітьми українською. Але не все так просто - багатьом потрібні репетитори української мови, щоб гідно освоїти її, а не розмовляти суржиком. При цьому викладачі можуть бути потрібні як батькам, так і дітям. Але також є інші ефективні способи, які посприяють тому, що дитина заговорить українською.

65c521fc7950b.webp

Як допомогти дитині перейти на українську мову: 5 практичних прийомів

Що раніше дитину почнуть перекладати на українську мову, то простіше і швидше це відбуватиметься. Батьки в цій ситуації можуть скористатися такими прийомами:

№1: Станьте для дитини прикладом у розмовній мові

Діти завжди повторюють за батьками. Насамперед, на українську мову варто перейти мамі й татові. Якщо дитина запитає, чому відбулася подібна зміна, то варто пояснити свою мотивацію. Наприклад, ви потребуєте розвитку національної ідентичності, живете в Україні та повинні розмовляти мовою своєї країни. Було б чудово, якщо перехід на українську мову зробила б уся родина. Якщо ж цього не станеться, то не проблема. Головне, щоб на українську мову перейшов значимий дорослий.

Також більш дорослій дитині можна пояснити, що відмінне знання української відкриє безліч можливостей:

  • вступити до омріяного ВНЗ;
  • отримати престижну роботу в Україні.

Якщо дитина звертається до вас російською, то перекладайте її слова українською мовою, але варто робити це в ігровій, турботливій формі, не соромлячи її. На початку навчання неодмінно хваліть дитину за перші кроки та успіхи.

№ 2: Використовуйте для освоєння мови гаджети

Практично в кожної сучасної дитини є мобільний телефон або планшет. Їх можна зробити своїми помічниками у вивченні української мови. Перший крок - перекладіть інтерфейс пристрою українською - це однозначно пришвидшить процес опанування мови. Також простежте за тим, який саме контент переглядає дитина. Якщо вона хоче дивитися мультики на YouTube, то це має бути канал українською мовою: Плюс Плюс, Пригоди Шаркі, Мультики UA та інші.

№3: Активно вводьте українську мову у свій побут

Наприклад, незабаром у вашої дитини день народження - це чудовий привід подарувати їй бажану книгу українською мовою. Якщо вона фанат Гаррі Поттера, то варто подарувати їй збірку книг про нього українською. Зібралися всією сім'єю дивитися фільм? У цій ситуації неодмінно вмикайте в українській озвучці. Чудовим варіантом буде сходити в кіно, адже там показують фільми і мультики виключно в українському дубляжі. Дорогою до садочка, школи чи будь-якого іншого місця, коли дитина в машині, вмикайте українські радіостанції або ж скачані улюблені пісні і починайте разом підспівувати.

№4: Придумайте український челендж і мотивуйте дитину в ньому брати участь

Ніщо так не мотивує щось вивчити, як виклик з обіцяною щедрою винагородою. Правила челенджу не мають бути надто складними. Приміром, для маленьких дітей це можуть бути такі завдання:

  • вивчити пісеньку або ж віршик українською мовою;
  • намалювати малюнок і підписати його українською;
  • писати в блокнот-словник по 20 нових українських слів на тиждень і вивчити їхнє значення.
  • старшим дітям можна запропонувати такі варіанти челенджу: підписувати всі свої пости в соцмережі українською мовою; створити відео українською для Тік Ток.

Неодмінно варто обговорити кінцевий результат - що має бути зроблено. Також потрібно обговорити належну винагороду.

№5: Навчайте дитину висловлюватися українською мовою

Найкращий спосіб вивчити українську мову - говорити, говорити і ще раз говорити. Потрібно заохочувати дитину формулювати свої думки державною мовою. Необов'язково розповідати великі тексти. Це можуть бути просто короткі репліки. Вони мають виходити саме від батьків - дитина їх швидко запам'ятає і почне використовувати. Намагайтеся постійно розмовляти - проговорюйте, що ви робите під час прогулянки, описуйте магазини, цікаві локації. Звертайте увагу на все, що вас оточує і розмовляйте українською мовою.