Як отримати кредит у складній економічній обстановці: можливості та умови

Не важко помітити, що з початком повномасштабної військової агресії з боку Росії фінансове становище багатьох громадян значно погіршилося. Причини цьому є різні: відсутність роботи, необхідність покинути свій будинок і переселення в безпечніші регіони, швидке зростання цін та багато іншого.

Тому сильно зріс попит на кредити. Однак тепер отримати навіть невелику суму стало набагато складніше, ніж це було на початок військових дій. Банки зі зрозумілих причин стали більш обережними та вибірковими. Проте можливість отримати позику на поточні витрати все ще є, і далі ми про неї розповімо.

Чому банківські кредити стали менш доступними

З початком військових дій банки взагалі перестали надавати кредити, проте після стабілізації ситуації програми кредитування повернулися на ринок банківських послуг, проте вже у зміненому вигляді. Насамперед збільшилася відсоткова ставка - вона віку в середньому до 35-40%, а іноді сягає навіть 70%.

Крім того, банки стали набагато вимогливішими. Вони ще більше приділяють уваги кредитної історії позичальника, і навіть вимагають наявність офіційного джерела доходу. Враховуючи нинішні обставини, банківські кредити стали недоступними для величезної кількості населення. Адже понад третина населення нині немає постійної роботи.

Як отримати кредитні кошти

Нині здебільшого позика потрібно задля здійснення великих покупок, а покриття поточних фінансових потреб. наприклад, для ремонту житла, оплати освіти дітей, лікування тощо. У таких ситуаціях можна отримати кредит онлайн в мікрофінансової організації (МФО), як Фінсфера.

Йдеться про мікрокредитування, яке відрізняється від звичайних кредитів меншою сумою та більш короткими термінами повернення. Наприклад, у Finsfera можна отримати кредит на суму до 14000 гривень та на строк до 30 днів. Проте мікрофінансові організації набагато менш вимогливі до своїх клієнтів. Вони не вимагають наявності постійного джерела доходу, Для них важливіше своєчасне повернення боргу.

Тому практично будь-яка людина, включаючи студентів, пенсіонерів чи осіб без офіційного працевлаштування, може отримати кредит у МФО.

У яких випадках можна взяти мікрокредит

До мікрокредитування у багатьох людей неоднозначне ставлення. незважаючи на те, що ця послуга останнім часом має неймовірну популярність. Причина в тому, що вони просто не до кінця розуміють, що це за послуга, в чому її особливість і які ризики існують.

Насправді ризиків не так багато. МФО працюють офіційно на основі ліцензії від НБУ, тому їхня діяльність регулюється законом. Тому найголовніше – своєчасно погашати позику. Наприклад, Finsfera дозволяє взяти кредит під 0,01%, проте ставка зросте, якщо ви вчасно не повернете гроші. Водночас буде зіпсована ваша кредитна історія.

Однак, якщо дотримуватись умов договору, немає жодних підстав для побоювань. У такому разі МФО може стати надійною фінансовою підтримкою у складних ситуаціях.