Трускавець чи Закарпаття — який курорт обрати?

Відпустка є тим самим необхідним часом, який доцільно використати для оздоровлення, відпочинку та отримання позитивних вражень.

Наразі багато наших співвітчизників для цього планують вирушити в Карпати. У даному регіоні курортів декілька. Але рейтинг популярності серед них утримує Трускавець санаторії якого відомі у всій Європі, та Закарпаття, що включає Солотвино, Поляну, Берегово і Шаян.

Про особливості оздоровлення в трускавецьких та закарпатських санаторних закладах, їх відмінності та переваги розповідається далі.

Що пропонують Трускавецькі здравниці?

Вибір на користь Трускавця не розчарує претендентів на відпочинок в екологічно чистій місцевості серед гір, порослих ароматними хвойними лісами, що збагачують повітря фітонцидами.

На території курорту знаходиться багато ключів знаменитої цілющої води «Нафтуся», а поряд із ним розташоване родовище «гірського воску» – озокериту. Фізіотерапевтичне лікування за допомогою цього мінералу в плані ефективності перевершує аналогове грязелікування.

Трускавецькі санаторії – оптимальне рішення для лікування й профілактики багатьох поширених патологій:

  • хронічних холециститів, гастритів, запалень товстого та тонкого кишечнику й інших захворювань травного тракту;
  • хвороб сечовидільної системи, в тому числі циститів, пієлонефритів хронічної форми та конкрементів у сечовивідних шляхах;
  • порушень ендокринної етіології та обмінних і метаболічних процесів – мається на увазі цукровий діабет, діатез та ожиріння різних ступенів;
  • дерматологічних захворювань – екземи, дерматиту, псоріазу, нейродерміту, вугрів тощо.

Оздоровчі програми для пацієнтів в санаторіях даного курорту підбираються індивідуально, після комплексного обстеження.

У будь-якому випадку широкий спектр лікувально-профілактичних процедур входить до вартості путівки.

Відпочинок у Трускавці – це можливість не лише ефективного лікування, але й чудового дозвілля. Практично кожен санаторій-профілакторій міста має басейн, ігрові дитячі майданчики, надає послуги екскурсійного бюро та організовує для відпочивальників змістовні розважальні програми. Вони включають піші туристичні маршрути, збір грибів та ягід, концерти, фестивалі тощо.

Представники молоді тут мають нагоду розважатися пізньої пори в нічних клубах, а діти з батьками із задоволенням побувають у трускавецькому дельфінарії.

Плюс і в тому, що більшість трускавецьких оздоровниць пропонують номери на будь-який гаманець – від бюджетних до вартісних апартаментів елітного рівня.

У чому переваги санаторного відпочинку в Закарпатті?

Інфраструктура закарпатських курортів настільки розвинута, що дає можливість одночасного розміщення в пансіонатах та оздоровчо-відпочинкових комплексах багатьох тисяч туристів.

Місцеві мінеральні джерела, які дарують воду з особливим хімічним складом, мають настільки потужний терапевтичний потенціал, що Закарпаття часто порівнюють з кращими в світі бальнеологічними здравницями Чехії, Франції та Кавказу.

Водолікування в цьому регіоні забезпечують природні свердловини, які знаходяться в Свалявському та Берегівському районі.

На особливу увагу заслуговує санаторій-готель Берегово Жайворонок з критим термальним басейном. Його наповнює вода зі свердловини глибиною 1,2 км.

Курортники тут зміцнюють здоров’я, вживаючи воду «Лужанську» слабкої мінералізації, середньо мінералізовану «Поляну Купель» та сильно мінералізовану «Поляну Квасову».

Дане водолікування має на організм комплексний вплив:

  • налагоджує роботу органів шлунково-кишкового тракту, що була порушена внаслідок підвищеного рівня кислотності;
  • оптимізує функціонал центральної нервової системи – має антистресовий, легкий седативний ефект;
  • лікує жовчнокам’яну хворобу, знімає запалень сечостатеві, забезпечує регуляцію обміну речовин;
  • сприятливо впливає на шкіру – регенерує епідерміс та глибші тканини на клітинному рівні (тому ці мінеральні води використовуються не лише в медицині, але й у косметології).

Деякі види закарпатських мінвод також лікують захворювання верхніх та нижніх дихальних шляхів, зокрема фарингіти, рінусопатію, астму та бронхіт.

Крім того, відпочивальників на Закарпатті чекає завжди гостинна атмосфера, процедури у вигляді гідромасажів, послуги СПА-салонів та зайняття у фітнес-центрах.

Дати однозначну відповідь про те, який курорт кращий – Закарпаття чи Трускавець – неможливо: обидва вони закохують в себе чарівними краєвидами, неповторним місцевим колоритом та стравами національної кухні. Як осередки для оздоровлення ці курорти конкурують між собою, і в кожного з них є безліч шанувальників.