Вітамін D: вплив сезонності на необхідність у додатковому прийомі

Дефіцит вітаміну D призводить до необхідності його додаткового прийому. Концентрація вітаміну D має характерні сезонні коливання. Найбільший дефіцит фіксується взимку та ранньою весною, а найменший – влітку.

Вітамін D – характеристики

Холекальциферол – це один з декількох видів вітаміну D, серед яких найважливішими є наступні: D2 – міститься в рослинних організмах і D3 – природно зустрічається в організмах тварин. Як і вітаміни А, Е і К, вітамін D3 не розчиняється у воді, але розчиняється в жирах. Він має високу стійкість до нагрівання і не руйнується навіть при тривалому зберіганні.

Холекальциферол – органічна сполука, яку спочатку називали вітаміном А. Це було пов'язано з його характерними властивостями зводити нанівець ризик розвитку остеопорозу та рахіту.

Вітамін D в організмі недарма називають джерелом сонця. Він природним чином утворюється в результаті перетворення холестерину під впливом сонячного світла. Крім того, в магазинах і аптеках ви знайдете продукти харчування та дієтичні добавки з високим вмістом цього інгредієнта.

Питанням, тісно пов'язаним з виробленням вітаміну D у роговому шарі епідермісу людини, є сезонна мінливість його концентрації в організмі. Ендогенне вироблення вітаміну D залежить від таких факторів, як час доби і року, широта місцевості, пігментація шкіри та вік.

Вітамін D та його вплив на організм

Вітамін D необхідний для підтримки нормальних процесів у м'язовій тканині. Дефіцит кальцитріолу може призвести до зниження рухової активності та м'язової слабкості. Правильне харчування людей з дефіцитом сприяє збільшенню кількості м'язових клітин і підвищенню м'язової сили. У людей, які займаються фізичною активністю, покращення фізичної працездатності легше досягти при нормальній концентрації вітаміну D у крові, ніж при його дефіциті.

Вітамін D для дорослих

Існує багато причин, чому вітамін D є особливо цінним для людського організму. Для дорослих особливо важливим є його вплив на імунітет, здоров'я кісток, нервову систему та загальне самопочуття.

Як допомагає вітамін D3? Його основна роль – мінералізація кісток. Інші його властивості варіюються від підтримки роботи серця до регулювання виділення інсуліну підшлунковою залозою. Таким чином, холекальциферол впливає на багато систем в організмі, і функції його дії надзвичайно широкі.

Люди, які страждають на аутоімунні захворювання та хронічні захворювання нирок, особливо схильні до ризику дефіциту вітаміну D. Крім того, до групи ризику входять люди, які перенесли хірургічне лікування ожиріння, люди з синдромом мальабсорбції, хворі на туберкульоз, деякі лімфоми або гіпертиреоз, а також ті, хто приймає спеціальні ліки, такі як протиепілептичні препарати або антиретровірусну терапію.

Добавки вітаміну D для дорослих можуть бути необхідними при характерних симптомах дефіциту вітаміну D3, таких як відсутність апетиту, біль у кістках і м'язах, безсоння, зниження імунітету, діарея, загальна слабкість і нездужання.

Література

1. Gruber BM. Fenomen witaminy D. Postępy Hig Med Dosw. 2015; 69: 127–139.

2. Мазур, І. П., & Новошицький, В. Є. (2014). Вітамін D: метаболізм, функції та важливість для організму людини. Роль у патогенезі генералізованого пародонтиту. Частина 1.

3. Поворознюк, В. В., & Балацька, Н. І. (2013). Дефіцит вітаміну D у населення України та чинники ризику його розвитку. REPRODUCTIVE ENDOCRINOLOGY, (13), 7-13.