Гравці в Україні витратили 83 млрд грн на легальні азартні ігри у 2023 році

Про це повідомляє Д.Гетьманцев (голова комітету в парламенті з фінансової та податкової політики) у доповіді Національного банку України щодо незаконних фінансових переказів. У процесі перевірки банківської сфери та небанківських установ виявилося багато незаконних дій, які сприяють проведенню мільярдних оборотів за допомогою електронних платіжних провайдерів, також і за допомогою терміналів. 

Зростання транзакцій, штрафи і види нелегальних переказів 

У зв'язку з цим було відкликано багато ліцензій у азартних платформ (з настільними іграми та слотами, такими як, наприклад онлайн-слот Double Dragon), що призвело до значного зменшення проведених фінансових транзакцій, в яких порушуються правила законодавства країни. Крім того, за підсумками перевірок було виписано штрафів мало не на півмільярда гривень. Варто зазначити, що електронні фінансові операції збільшилися з 4 млрд грн у 2022 році до 83 млрд грн у 2023 році, а загальний оборот став 207 млрд грн порівняно з 14 млрд попереднього року. 

Гетьманцев сказав, що хоч і є значні успіхи, але все ж таки у сфері електронних переказів мають місце бути такі алгоритми незаконної діяльності: 

  • нелегальне існування платформ із наданням азартних ігор (зокрема таких як ігрові автомати Дракони);
  • спроби узаконити гроші, які були отримані нелегально;
  • злочинні фінансові алгоритми, в яких застосовується "фішинг";
  • застосування цифрових грошей для здійснення незаконних транзакцій. 

Гетьманцев вважає, що 2024 року обсяги транзакцій в ігровій сфері зростуть. Але деякі аспекти можуть погіршити ситуацію: планують ліквідувати КРАІЛ і доведеться формувати нову систему ліцензування та контролю азартних ігор, і все ще є нелегальні ігрові платформи. 

Яких заходів вжив НБУ? 

Для того, щоб поліпшити ситуацію і знизити кількість незаконних фінансових операцій Національний банк України запропонував вжити таких заходів: 

внести зміни до закону "Про платіжні послуги", які передбачають більш суворі вимоги до капіталу власників платіжних провайдерів і підвищення суми штрафу за умови порушення законів, що контролюють діяльність платіжних систем;

на період воєнного часу передбачити певні обмеження на проведення фінансових транзакцій (сума та їхня кількість), у яких застосовуються реквізити платіжних систем та передбачити обмеження сум для переказів готівки за допомогою терміналів для самообслуговування. 

Голова комітету Д.Гетьманцев доручив відповідному підрозділу спільно з Національним банком України розпочати підготовку щодо внесення корективів до законодавства про платіжні системи. 

Сума податків від азартних ігор 

За весь 2023 рік до держбюджету України надійшло майже 10,5 мільярдів гривень податків від діяльності грального бізнесу. Якщо порівнювати цю суму податків із 2021 роком, то це буде у 50 разів більше та у 15 разів більше, ніж у 2022 році.

На правах реклами