Як вибрати металошукач

Металошукач — пристрій, за допомогою якого можна шукати різноманітні цінності (старовинні монети, скарби, сувеніри та інші артефакти), перевіряти стіни на наявність дротів і арматури, обшукувати сумки та валізи, перевіряти людей на вході тощо. Однак щоб купити оптимальний детектор, треба заздалегідь розуміти завдання, які ви збирається вирішувати за допомогою цього обладнання. В даній статті ми розповімо про основні типи металошукачів та особливості вибору найбільш підходящої моделі.

Різновиди металошукачів

На прикладі інтернет-магазину Sheriff Market ви можете переконатися у різноманітті подібного обладнання. В каталозі представлені моделі, предназначені для широкого спектра завдань. Залогом, за конструкцією та особливостями використання металошукачі діляться на:

  1. Ручні — відрізняються компактними розмірами, мобільністю. Щоб знайти необхідні предмети, таким пристроєм проводять вздовж об’єкта, що підлягає обстеженню.
  2. Арочні (прохідні) — металодетектори у вигляді рамки, які встановлюють у пунктах пропуску для перевірки людей на наявність небажаних предметів. При цьому окремо виділяють однозонні та багатозонні моделі. Останні здатні виявляти не лише факт наявності предметів, а й їх точне місце розташування.

Також окрему категорію складають ґрунтові, підводні, військові та інші спеціалізовані металошукачі. Але за своєю суттю вони є підвидами ручних детекторів. Їх відрізняє лише більш специфічне призначення та адаптований під нього функціонал.

Критерії вибору

Перед тим, як обрати конкретну модель металошукача, слід звернути увагу на декілька нюансів. Так, ефективність використання приладу у конкретному випадку залежить від наступних характеристик:

  1. Частота роботи — чим вищий цей параметр, тим більша чутливість детектора до малих предметів. Також частота роботи є прямо пропорційною глибині проникнення. Варто зазначити, що сучасні металошукачі можуть працювати на декількох частотах одночасно або на одній моночастоті. Для новачків оптимальною буде середня частота.
  2. Дискримінація — за допомогою цією функції можна відфільтрувати металеві предмети, на які пристрій не буде реагувати (наприклад, пляшки, банки та інше сміття), зосередившись таким чином на дійсно цінних знахідках. Функція дискримінації дозволяє заощадити час та зусилля.
  3. Глибина проникнення — важливий критерій, який вказує власне на максимальну глибину, на якій детектор може виявити предмети.

Наостанок зазначимо, що металошукачі слід купувати лише у перевірених компаній, які спеціалізуються на сертифікованому обладнанні від відомих брендів. Серед професіоналів гарно зарекомендували себе пристрої від таких виробників, як Minelab, XP, Garrett, Zkteco, Vallon, Fisher. Прилади з даним маркуванням відрізняються широким функціоналом та ефективністю.