Лікування атрофії зорового нерва: як покращити зір

Атрофія зорового нерва (АЗН) є важким захворюванням, яке є результатом багатьох офтальмологічних, неврологічних, онкологічних та інших патологій. Виділяють глаукоматозну та неглаукоматозну АЗН. Найчастішою причиною атрофічних змін у зоровому нерві є глаукома, тоді як причини неглаукоматозної форми дуже різноманітні: до АЗК призводять внутрішньочерепні пухлини, травми, розсіяний склероз, запальні та інші захворювання. Якщо ви хочете отримати медичну допомогу та розраховувати на хороші результати, вам варто поїхати за кордон. Записуйтесь на лікування та уточнюйте вартість лікування атрофії зорового нерва на сайті Booking Health.

Як лікують АЗН

Існують два основні напрямки у лікуванні АЗН:

  • Усунення причин АЗН, щоб атрофія не прогресувала далі
  • Відновлення зорового нерва, щоб підвищити гостроту зору
  • Яким буде лікування залежить від причини запального процесу.

Консервативна терапія в більшості випадків має низьку ефективність. Виняток становлять неврит зорового нерва, ішемічна нейропатія та травматична нейропатія. За цих захворювань важливим патогенетичним механізмом ушкодження оптичного нерва є запалення. Тому протизапальні препарати дозволяють досягти хорошого результату. Пацієнти отримують внутрішньовенну, а потім пероральну терапію глюкокортикоїдами.

Бета-інтерферони та глатірамера ацетат допомагають при пошкодженні зорового нерва на тлі розсіяного склерозу (аутоімунного ураження нервової системи).

У лікуванні інших форм АЗН, а також при атрофії неясного походження часто застосовують вітаміни, метаболічні засоби, антиоксиданти, нейропротектори, ноотропні препарати, коректори мікроциркуляції. Але ця терапевтична тактика зазвичай не дозволяє досягти кардинального поліпшення зору і навіть не може зупинити прогресування хвороби.

Деяким пацієнтам із АЗН вирішити проблему подальшої атрофії допомагає хірургічне лікування. Найчастіше операції проводять при глаукомі. Іноді нормалізувати внутрішньоочний тиск вдається за допомогою лазерних процедур, які є більш щадними.

Інноваційне лікування

Приблизно 12% випадків неглаукоматозної форми АЗН посідає генетичні захворювання, найчастішими з яких є спадкові нейропатії зорового нерва Лебера і Бера. Серед нових методів лікування спадкових патологій у розвинених країнах використовують генну терапію.

За кордоном лікування атрофії зорового нерва також проводиться з використанням стовбурових клітин. Їх вводять у різні простори ока, щоб запустити процеси регенерації нервової тканини. В результаті гострота зору підвищується навіть у пацієнтів із тривалим стажем захворювання. Після клітинної терапії спостерігається стійке поліпшення, що зберігається до 6-12 місяців і більше. При необхідності процедуру можна повторювати.

Якщо ви хочете пройти лікування за кордоном, відвідайте веб-сайт Booking Health. Тут представлені найкращі офтальмологічні клініки світу. За допомогою сервісу Booking Health можна уточнити ціни на медичні послуги, записатися на діагностику та лікування на зручні дати, а також отримати послуги з вибору клініки та організації поїздки від фахівців у галузі медичного туризму.

Реклама