Сонцезахисні окуляри: чому вам варто їх носити

У будь-яку пору року сонячне світло дарує людям користь та позитивні емоції, але є в ньому й певна небезпека. Криється вона в ультрафіолетовому випромінюванні, яке може шкідливо впливати на сітківку ока внаслідок тривалої дії на неї. Саме тому очі потрібно захищати як влітку, так і взимку, оскільки УФ-промені є за будь-якої погоди. Якщо цього не робити, можна отримати мікротравми або й серйозніші ураження, такі як опік рогівки. До того ж шкідливий вплив ультрафіолету прискорює віковий розвиток катаракти.

Які функції виконують окуляри від сонця

Для захисту очей від сонця варто використовувати сертифіковану оптику. Прикладом є окуляри Ray-Ban, які не лише захищають зір, а й слугують стильним аксесуаром, що доповнить будь-який образ.

Класичні авіатори, «котяче око», вайфарери — яку б модель оптики ви не вибрали, її функції залишаться незмінними. А саме:

  • зниження яскравості сонячного світла, яке потрапляє на сітківку, щоб ви бачили навколишній світ чіткіше;
  • захист від ультрафіолетового проміння завдяки спеціальному покриттю, нанесеному на лінзи;
  • зменшення впливу відблисків, що нерідко заважають водіям і людям, які багато часу проводять на вулиці;
  • захист від пилу та піску, що можуть потрапити в очі через сильний вітер;
  • запобігання появі зморшок навколо очей, які здатні з’являтися раніше вікових норм через мруження від яскравого світла.

До того ж за допомогою сонцезахисних окулярів можна додати загадковості образу або стилізувати його.

Як правильно вибрати оптику

Вибираючи окуляри для захисту від сонця, потрібно враховувати такі параметри:

  1. Матеріал лінз. Вони бувають скляними або полікарбонатними. З першим матеріалом потрібно поводитись обережніше, оскільки він крихкий. Полікарбонат вважається безпечнішим і стійкішим до зношення матеріалом.
  2. Маркування захисту. Що вищий показник, то краще окуляри діятимуть проти променів UV-А, UV-В та UV-С.
  3. Наявність додаткового фільтра, який блокує відблиски (таку оптику називають поляризованою).
  4. Колір лінз. Сірий і коричневий — приємні для ока відтінки, що дозволяють бачити навколишній світ крізь окуляри з меншими викривленнями кольору. Якщо вибирати яскравіші варіанти, такі як червоний чи інші, їх варто носити лише зрідка й недовго.
  5. Розмір. Для кращого захисту варто брати окуляри, які закриватимуть більше обличчя, не залишаючи «шпарин» для сонячних променів.

Оправа також має значення — вона має пасувати до лиця. Якщо воно кругле, краще вибирати моделі квадратної форми, і навпаки. Візуально зменшити довге обличчя допоможе оправа з виразною лінією брів, а зробити лінії м’якшими — овальна.

Реклама