Як змінилась ситуація на ринку нерухомості в Івано-Франківську з початком повномасштабного вторгнення?

З початком повномасштабного вторгнення ринок житла в країні зазнав корінних змін. Тимчасові переселенці, які були вимушені залишити свої домівки в Одесі, Слов’янську, Дніпрі, Запоріжжі, Харкові, потребують нових осель. Саме тому таке питання, як купівля чи продаж квартири у Івано-Франківську виникає все частіше. Ринкова вартість помешкань змінюється щодня. Вона зростає і зростає, і це цілком виправдано. Порівняно з періодом початку війни (2022 р.) в 2023 році ціни на 1-2 кімнатні квартири в місті подорожчали на 18%, а 3-4 кімнатні стали дорожчими на 14-15%. 

Яке житло користується найменшим попитом?

Під час війни є такі будинки, які людей, що розуміють всі ризики та турбуються про особисту безпеку і життя близьких, певною мірою, відлякують. В цих будівлях попит на нерухомість майже нульовий. Це квартири:

  • в будинках, поблизу енергетичних та інших критичних об’єктів;
  • в багатоповерхівках вище 7-го поверху;
  • в застарілих будинках, що потребують реновації.

Самі розумієте, що зараз дуже важливо, наскільки вдало навколо міста працює протиповітряна оборона. Ворог намагається нищіти критичну інфраструктуру, а влучання неподалік старої будівлі загрожує руйнацією житла.

Також важливо, щоб біля дому були дитсадки, школи, магазини, транспортні розв’язки. Окрім того, помешкання в будинку, де комунікації знаходяться в аварійному стані, теж мало кого зацікавить.

Звертайтеся до наших сторінок. Ми зуміємо підібрати та купити квартиру у Івано-Франківську, що повністю відповідає вашим вимогам та бюджету. В нашому реєстрі є пропозиції в новобудовах та вторинному житловому секторі. Також наш маркетплейс допоможе взяти в оренду та продати нерухомість. потрібно лише залишити оголошення на сайті.

Коли краще купувати квартиру?

Якщо хтось вам скаже, що є якісь окремі місяці, коли вкладати гроші в житло найбільш вигідно, не звертайте уваги. Це – не більш, ніж маркетинговий хід. В процесі вибору слід орієнтуватися на спади та зростання активності ринку нерухомості. Значний попит або зацікавленість, створені наразі вимушеною внутрішньою міграцією, диктують власні правила. Вгадати місяць, коли буде сплеск, або коли попит піде вниз, неможливо. Все диктують наші сучасні воєнні реалії. Ви можете слідкувати за динамікою цін в Івано-Франківську на сайті DIM.RIA і підібрати підходящий для себе час.

На даний момент середня вартість за об’єкт становить приблизно 53-54 тисячі доларів США. Але багато залежить від району міста. Наприклад, в поблизу Вокзала 1 м2 площі буде коштувати дорожче (приблизно 1000-1300$), а на Будівельниках суттєво дешевше (700-800$).

Як будуть змінюватись ціни на житло?

Бойові дії продовжуються, кількість переміщених осіб зростає, собівартість будівництва збільшується. Відповідно, і ціни на житло будуть збільшуватись. З іншого боку, ціни не мають зростати шалено, тому що кількість платоспроможних покупців не буде великою. Це буде стримувати ріст вартості житла. Прогнозований ріст не повинен перевищити позначку у 22 відсотки.

Головні причини подорожчання квартир

На збільшення цін на первинному та вторинному ринку житла, окрім попиту, будуть впливати і такі фактори, як:

  • інфляційні процеси, спровоковані економічними проблемами у державі;
  • зростання курсу долара та євро;
  • вимушена релокація будівельного бізнесу в більш захищені райони;
  • подорожчання палива, сировини та будматеріалів;
  • подорожчання послуг будівельників та фахівців з ремонту;
  • зменшення кількості досвідчених професіоналів.

Наразі багато кваліфікованих спеціалістів призвані до лав Збройних Сил України. І чим далі буде продовжуватись війна, тим більше їх буде.

Реклама