Перед купівлею: що варто знати про іспанське ігристе вино Cava

Ігристе вино Cava виготовляють в Іспанії. Назва пов’язана зі словом, що в перекладі з іспанської означає «печера» — саме так називаються підземні сховища для витримки. Цікаво, що спершу напій позиціювали як шампанське, поки назву не змінили в 1970-х роках, щоб уникнути гніву французьких колег.

Бульбашки крихітного розміру з’являються в процесі вторинної ферментації, яка проходить у закоркованих пляшках. Це ключова умова класичної технології Champenoise. Із використанням цього методу виготовляють шампанське — ігристе вино Cava (кава) вважають його бюджетною іспанською альтернативою.

Ключові характеристики напою

Ігристе вино Cava — біле або рожеве. Воно може бути сухим — тоді маркується як Brut Nature. Також на ринку доступна солодка версія — Dolc. Приблизно 85% асортименту належить до категорії Brut. Ігристе вино зазвичай виконують у невінтажній версії, тобто в складі купажу — виноград, зібраний у різні роки.

Де виготовляють ігристе вино Cava

Ключовий виноробний регіон — Пенедес у Каталонії, що на північному сході Іспанії. Центральне місто — Сан-Садурні-д’Аноя. Тут у 1872 році виготовили перше ігристе вино Cava. Винокурня Codorniu, у стінах якої випустили культовий напій, належала Хосе Равентосу. На створення рецепта його надихнули французькі винороби. За цією технологією ігристе вино виготовляють і зараз. Інші виноробні регіони:

  • Арагон;
  • Еускаді;
  • Естремадура;
  • Ла-Ріоха;
  • Наварра;
  • Валенсія.

Якщо перейти за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/igristye/igristye/cava.html — можна відшукати ігристе вино з різних куточків Іспанії. Місце виготовлення впливає на кінцевий смак й аромат.

Сортовий склад

Ігристе вино Cava здебільшого складається з поєднання таких білих сортів винограду:

  1. «Макабео». Ягоди створюють відповідну консистенцію. Це один із найпоширеніших сортів в Іспанії, адже його легко культивувати.
  2. «Шарелло». Виноград додає приємну кислинку й легкий землистий шлейф.
  3. «Парельяда». Сорт, що вирізняється насиченим смаком з акцентом на зелених яблуках і липовому цвіті.

Також у рецептуру може входити «мальвазія». Колір рожевого ігристого вина Cava з’являється завдяки додаванню винограду «гренаш», «монастрель» і «піно нуар».

Короткий огляд процесу виготовлення

Каву виготовляють за традиційним методом. Дріжджі та цукор змішують із тихим базовим вином у закоркованих пляшках. Всередині відбувається друге бродіння, внаслідок якого вивільняється вуглекислий газ. Він зберігається в пляшках до моменту відкорковування, а опісля створює в келихах ніжний перляж.

Дріжджі, які слугують каталізатором під час бродіння, осідають на дно пляшки, перетворюючись на осад. Саме він у процесі витримки надає напою насичені нотки свіжої випічки. Ігристе вино має витримуватися на дріжджовому осаді не менше ніж дев’ять місяців. Для отримання маркування Cava Reserva визрівання триває 15 місяців, а для Cava Gran Reserva — 30 місяців.

Реклама