Як стрес впливає на нервову систему і як з цим боротися?

Стрес — це стан організму (природна реакція) на важкі або небезпечні ситуації. Він мобілізує ресурси для боротьби із загрозою, що може бути в деяких випадках корисно. Але хронічний стрес негативно впливає на здоров'я людини та може призвести до розвитку різних захворювань, зокрема й жіночих.

У Приватному медичному центрі в Івано-Франківську "Клініка Мед-Атлант" є лапароскопічна гінекологія в Ужгороді, де лікарі застосовують на практиці інноваційні методики лікування.

Реакція організму на стрес

Реакція може бути як первинною, так і вторинною. У першому випадку, коли людина зіштовхується зі стресором, у її організмі відбувається низка швидких змін, які готують її до "боротьби або втечі".

Прискорюється серцебиття та дихання, підвищується кров'яний тиск, розширюються зіниці, напружуються м'язи, у кров викидаються гормони стресу (адреналін та кортизол). Ці зміни допомагають організму швидко реагувати на небезпеку.

У другому випадку, коли стресор продовжує діяти, розвивається вторинна реакція. У результаті підвищується рівень кортизолу в крові, слабшає імунна система, збільшується ризик розвитку захворювань (гіпертонія, хвороби серця, діабет та депресія). Хронічний стрес може призвести до виснаження організму та негативно позначитися на його загальному стані.

Що є зовнішніми ознаками стресу?

Зовнішні ознаки стресу:

  1. Фізичні. Міміка: зморщені лоб та брови, стиснуті щелепи, бліде або почервоніле обличчя, розширені зіниці, рясне потовиділення. Мова тіла: згорблена постава, сутулість, стиснуті кулаки, тремтіння рук, неспокійний рух ніг, часте моргання. Інші: втома, головний біль, м'язова напруга, розлади травлення, безсоння, прискорене серцебиття.
  2. Емоційні: дратівливість, відчуття тривоги, нервозність, депресія, зниження концентрації уваги, відчуття апатії, плаксивість, спалахи гніву.
  3. Поведінкові: зміна режиму сну й апетиту, зловживання алкоголем або наркотиками, соціальна ізоляція, зниження працездатності та помилки в роботі.

Важливо - не всі люди відчувають стрес однаково. У деяких зовнішні ознаки можуть бути більш виражені, ніж в інших. Інші можуть взагалі не відчувати жодних видимих ознак. Якщо людина не може самостійно впоратися зі стресом, то їй допоможе невропатолог або психолог.

Способи боротьби зі стресом

Для зниження стресу є кілька рекомендацій:

  • заняття спортом;
  • різні техніки релаксації. Йога або тай-чи - ці вправи поєднують у собі фізичні рухи, дихальні вправи та медитацію. Медитація - практика концентрації уваги на теперішньому моменті, допомагає заспокоїти розум та тіло. Дихальні вправи - простий, але ефективний спосіб розслабитися;
  • час із близькими людьми;
  • улюблене хобі;
  • повноцінний відпочинок та сон;
  • збалансоване харчування;
  • відмова від алкоголю та наркотиків.

Стрес - частина життя, але важливо навчитися керувати ним, щоб він не чинив негативного впливу на здоров'я.

Реклама