Ринок смартфонів: стабільність Apple і Samsung та проблеми Google

Авторитетна міжнародна аналітична компанія Counterpoint Research, яка займається дослідженням ринку споживацької електроніки, підбила підсумки першого кварталу 2024 року у сегменті смартфонів. Значних змін у розстановці сил серед виробників не відбулося, проте зафіксовано декілька цікавих тенденцій.

Битва гігантів продовжується

У порівнянні зі статистикою за минулий період того ж року Apple та Samsung впевнено тримають першість за кількістю проданих пристроїв в усьому світі, причому охоплюючи близько половини всього ринку. Смартфони так само залишаються універсальним повсякденним пристроєм, а у деяких галузях формує цілі напрямки. Наприклад, індустрія азартних розваг за останні роки практично повністю зосередилась на смартфонах, тож навіть казино з мінімальним депозитом 5 грн сьогодні дотримуються стратегії “mobile first”.

Спостерігається також і поступове відновлення ринку після кризи останніх років та повернення інтересу користувачів до нових моделей. До речі, саме це зумовило успіх Samsung на старті року — продажі цього бренду покращилися одразу на 7%, тоді як Apple втратив 1%. Аналітики повʼязують це із виходом останньої флагманської моделі Galaxy S24 та новаторськими функціями штучного інтелекту. Разом з тим прогнозується, що своє слово Apple скаже вже восени на презентації нових iPhone.

Підйом китайського ринку

Попри домінування Apple та Samsung на ринку, аналітики підкреслюють зростання впливу на ринку китайських брендів, серед яких найбільший прогрес продемонстрував Realme, покращивши за рік продажі на 59%. З іншого боку, такий стрімкий зліт пояснюється досить малою часткою на ринку — лише 4%. А от Xiaomi виглядає досить серйозним конкурентом та охоплює 18% ринку, причому зберігає цей показник стабільним вже другий рік поспіль. Це лише на 7% менше, ніж в Apple, а в майбутньому аналітики прогнозують непогані перспективи для китайського смартфона шляхом успіхів на європейському ринку.

Загальна картина виглядає наступним чином:

  • Samsung охоплює 32% ринку;
  • На Apple припадає 25%;
  • У Xiaomi 18%;
  • Honor та Realme ділять по 4%.

Решта припадає на інші бренди.

А от у кого справи йдуть непросто, то це у Google, який очевидно програє конкуренцію гігантам на ринку смартфонів. Компанія Stocklytics провела опитування користувачів смартфонів Google Pixel та зʼясувала, що 57% їх аудиторії не задоволені своїми девайсами та в цілому готові змінити його на смартфон конкурентів. Вірність бренду продемонструвала всього лише чверть від опитаних. Характерно, що серед користувачів Apple та Samsung незадоволених значно менше - 34%.

Реклама