Критерії вибору материнської плати для ігрового ПК

Серед різноманітних комплектуючих до комп’ютера материнська плата відіграє важливу роль. Її та процесор обирають у першу чергу, а потім доповнюють іншими пристроями. Тому при укомплектуванні важливо правильно підібрати елементи, які будуть збігатися між собою та підвищувати загальну продуктивність.

материнська плата

Основні компоненти

Отже, збирання власного ігрового комп’ютера починають з найголовніших елементів. Перш ніж купити материнську плату для ПК, слід дізнатися про її функції та різновиди. Материнка являє собою плату із електропровідними доріжками, спеціальними роз’ємами й посадковими місцями для інших компонентів, транзисторів, контролерів, чипів. Завдяки такій конструкції відбувається швидкісний обмін даними.

Усі материнські плати можна поділити на наступні види:

  • Звичайні. Для офісної роботи та побутового використання. Оснащуються середньостатистичними комплектуючими без розгону.
  • Ігрові. Мають систему підживлення для потужного процесора й відеокарти, оснащуються додатковими слотами під ОЗП й SSD.
  • Майнингові. Вирізняються продуманою конструкцією, містять установки для декількох потужних відеоадаптерів.
  • Професійні. Призначені для проєктування, моделювання, малювання, відеомонтажу, підтримують кілька слотів оперативної пам’яті.

На що звертати увагу при виборі

Перша-ліпша модель материнки не підійде. При виборі слід дотримуватись певних критеріїв:

  • Спершу треба обрати розмір плати, що підходить саме до вашого системного блоку. Найпопулярнішими є ATX (305х244 мм) для настільного ПК, MicroATX, Mini ITX (170х170мм) для сучасних ігрових комп’ютерів.
  • Сокет (гніздо), який повинен сходитися у материнської плати й процесора. Сокети між собою розрізняються кількістю та розташуванням контактів.
  • Чипсет складається з декількох мікросхем, що відповідають за внутрішній контроль й забезпечують взаємодію усіх компонентів. Важливо слідкувати за сумісністю материнки та процесора. При неспівпадінні характеристик пристрій може просто згоріти або не запрацює на повну потужність.
  • Кількість слотів пам’яті. Експерти рекомендують підбирати деталі як мінімум із двома гніздами.
  • Відеокарта. Продумайте, чи це буде вбудований графічний процесор для перегляду контенту або окремий пристрій для професійної обробки даних.
  • Кількість інтерфейсних роз'ємів. Що їх більше, то більше комплектуючих можна приєднати. Деякі компоненти можуть займати одразу 2 слоти (відеоадаптер). У ПК підтримуються гнізда типу SATA, що слугують для підключення вінчестерів, живлення, CPU, плат з інтегрованим графічним ядром.

Серед популярних виробників материнських плат виділяються ASUS, MSI, Gigabyte, ASRock. ASUS славиться своїми високоякісними рішеннями для геймерів і професіоналів, надаючи інноваційні функції та стабільну роботу. MSI відома своїми геймерськими материнськими платами з високою продуктивністю та стильним дизайном. Gigabyte пропонує широкий асортимент з надійних та доступних варіантів. ASRock вирізняється своїми інноваційними підходами та конкурентоспроможними цінами, забезпечуючи відмінну функціональність для різних користувачів.

Реклама