Види запірної арматури для трубопроводів

Запірна арматура — це обладнання для поділу трубопроводу на окремі ділянки та регулювання тиску в них. Ця арматура призначається для повного закриття/відкриття потоку рідин різного складу у трубопроводі відповідно до вимог технологічних процесів. До таких пристроїв належать запірні клапани, засувки, поворотні затвори й універсальні крани. Своєю чергою, запірно-регулювальна арматура відіграє роль регулятора потоку і створює герметичність у трубопровідному середовищі.

трубопровідна арматура

Класифікація запірної арматури для трубопроводів

Перекачування продуктів часто проводиться на великі відстані при високому тиску та з великою швидкістю. Тому до підбору власне труб і запірної арматури – засувок, клапанів, поворотних затворів – пред'являються особливі вимоги. В Україні якісну арматуру для трубопроводів можна купити у компанії Армакс, яка працює на ринку вже понад 12 років і може запропонувати широкий асортимент обладнання від всесвітньо відомих виробників.

На магістральних трубопроводах застосовується запірна арматура розмірами 8-2000 мм. Управління засувками здійснюється вручну за допомогою маховиків, а у важкодоступних місцях – з використанням електроприводу дистанційно. Більшість чавунних засувок влаштовані з фланцевими механізмами та можуть випускатися у різних конструктивних виконаннях:

  • Шиберні – з рухомим чи нерухомим штоком. Засувка виглядає як литий чавунний корпус, в якому розташовується плоский шибер з отвором, що відповідає розміру труби.
  • Клинові – високоефективний вид запірної арматури для трубопроводів. Форма замикаючого елемента дозволяє забезпечити максимальну щільність змикання запору та сідла, що збільшує якість перекриття.
  • Паралельні. Такі пристрої призначаються для роботи при тиску 2-200 атмосфер. Робоче середовище та замикаючі елементи приладу у вигляді двох пластин розташовуються в камері. Пластини затвора приєднані до штока приводу. При його обертанні вони розкриваються, пропускаючи воду чи пару по трубопроводу.

Запірна муфтова арматура для трубопроводів застосовується на внутрішньобудинкових розподільчих мережах при розмірах менше 50 Ду та при тиску в трубопроводі від 0,6 атмосфер.

Водозапірна арматура для розподільчих мереж

Такі вироби призначаються для доставки води від ємності до кінцевої точки споживання. Основне призначення арматури – це закриття або відкриття потоку рідини в трубопроводі, а також регулювання тиску мережі. Простіше кажучи, будь-який з цих механізмів, чи то кран чи клапан, дозволяє відсікти або відновити подачу води.

Пристрій відсічної арматури досить простий. Основою є чавунна чи латунна труба. У неї вставляється клапан, який може частково або повністю перекривати просвіт у трубі, що призводить до зміни тиску у трубопроводі або припинення потоку. Управління механізмом проводиться за допомогою важільного крана довільної форми.

Запірна арматура для водопроводу функціонально призначена для того, щоб замкнути рідину в трубі і при необхідності подати її до місця призначення в потрібній кількості.

Реклама