Ехінацея: користь і побічні ефекти

Ехінацея — рослина з родини маргариток. Її використовували як традиційний рослинний лікарський засіб із XVIII століття за різних станів: від полегшення болю до укусів змій і навіть сибірської виразки. Нині рослина застосовується для зниження симптомів застуди та грипу, а також може допомогти в загоєнні невеликих ран на шкірі.

Image

У фітотерапії використовують три види: пурпурову, бліду і вузьколисту. Аптечні препарати, які ви можете купити на сайті АНЦ: https://anc.ua/ru, містять ехінацею пурпурову, доступну у вигляді чаю, капсул, пігулок, рідких екстрактів, сушеної трави або мазі.

Яку функцію виконує в організмі

Історично рослину використовували для лікування кашлю та застуди, укусів змій і зубного болю. Сьогодні її класифікують як рослинний лікарський засіб для короткострокового застосування з метою:

  1. полегшення симптомів кашлю, застуди та грипу;
  2. загоєння дрібних порізів, саден і синців.

Ехінацея, доступна на сайті https://anc.ua/ru/product/ekhinatseya, стимулює імунну систему завдяки натуральним рослинним сполукам, які називаються полісахаридами та алкамідами. Водночас вона чинить протизапальну дію всередині організму. Традиційно її також використовують для додаткового посилення імунної системи, але докази тут розділилися. Наприклад, одні дослідження показали, що ехінацея може зменшити частоту та тривалість застуди. Своєю чергою, інші не виявили статистично значущого зниження кількості застуд, але погодилися з тим, що вона має невеликий профілактичний ефект.

Як правильно приймати ехінацею

Дозування варіюється залежно від виду рослини та її частини, які були використані. Вважається, що вона покаже максимальну ефективність, якщо її почати приймати за перших ознак застуди. При цьому залишається корисною протягом усього захворювання, допомагаючи організму активніше боротися з вірусними інфекціями.

Image

Попри те, що ехінацея — натуральний засіб, його не слід приймати:

  1. Дітям до 12 років, для яких існує ризик серйозних побічних ефектів (алергічні реакції, такі як набряк шкіри або обличчя, кропив'янка, скорочення дихальних шляхів, астма й анафілактичний шок).
  2. Вагітним і жінкам, які годують груддю, оскільки відсутні переконливі докази безпечності застосування в цих періодах.
  3. Людям із діабетом або розладом імунної системи, наприклад, автоімунним захворюванням. Вони мають уникати застосування трав'яних добавок, які можуть додатково стимулювати імунну систему.

Ехінацея вважається безпечною для приймання, хоча деякі рідини можуть містити спирт. Якщо ви страждаєте на алкогольну залежність, захворювання печінки або епілепсію, зверніть увагу на цю траву в іншій формі. Серйозні побічні ефекти ехінацеї рідкісні, але найпоширеніші з них — це розлади шлунка, нудота і запаморочення. Фітопрепарати потребують консультації лікаря перед застосуванням!

Реклама