Експерти Emporium: «Українці стали робити більше спонтанних покупок»

Історично українці здебільшого не схильні до спонтанних покупок, особливо коли це стосується дорогих товарів чи послуг — побутової техніки, автомобілів, гаджетів тощо. А після початку повномасштабної війни у 2022 році ця тенденція ще більше посилилася. На тлі бойових дій, погіршення економічної ситуації та загального зниження доходів громадян кількість таких покупок в Україні зменшилася щонайменше на 30-35% в залежності від ніші.

Однак нещодавно спеціалісти сайту з промокодами та знижками emporium.com.ua зазначили, що впродовж 2023-2024 років спостерігається збільшення кількості спонтанних покупок у порівнянні з першим роком повномасштабного вторгнення росії в Україну.

За словами представників Emporium, результати дослідження вказують, що є декілька чинників, які найбільше цьому сприяють:

  1. Розвиток електронної комерції. Українці стали активніше купувати товари в інтернеті ще в період пандемії Covid-19. Під час повномасштабної війни ця тенденція додатково посилилася, у тому числі з міркувань безпеки.
  2. Активна реклама в соціальних медіа. Одним з неочевидних результатів початку війни стала активізація користувачів соцмереж. Бренди ж використовують це для просування власних товарів та послуг, залучаючи таким чином більше цільової аудиторії.
  3. Використання мобільних додатків для шопінгу. Все більше споживачів користуються фірмовими додатками інтернет-магазинів та брендів, що спрощує та прискорює процес купівлі.

З іншого боку, сам бізнес шукає додаткові шляхи залучення аудиторії та стимуляції її активності. Одним з важливих інструментів для цього стали різноманітні промокоди, які дають змогу покупцеві заощадити «тут і зараз». А враховуючи обмежений термін дії, саме промокоди та тимчасові знижки часто стають головним стимулом до спонтанної купівлі.

Втім, як зазначають в Emporium, зниження кількості спонтанних покупок останніми роками характерне не лише для України. Керівник проєкту Вʼячеслав Карташенко зазначив:

«Сьогодні ця тенденція спостерігається в багатьох країнах світу. Російсько-українська війна впливає не лише на Україну, а й на країни Західної Європи, США та навіть Близького Сходу. Економічні складнощі існують в багатьох регіонах світу. А це не може не відображатися на купівельній активності громадян».

Загалом експерти Emporium прогнозують, що надалі тенденція до спонтанних покупок в Україні буде зростати, але цей процес, вочевидь, не буде швидким. Через інфляцію, нестабільну економічну ситуацію та війну, що продовжується, дуже складно будувати будь-які чіткі прогнози з цього приводу. Але наразі тенденцію можна назвати позитивною, хоча і доволі повільною.

Реклама