Морська тематика в живописі — особливості жанру

AD_4nXfo-D7ZyXscJfHBWRJSLal9S5Wq3i7e6YjJym6bbmiyGrMgz51WYYwmWgS_wqmz-ICw3U9H30FF3du8ZJgSAmki4KQej6vGioSbCMHU1DKK8YfcRmzeejV-0Jww3mytRGi3dQTqXZdBZ0z1VfM-3VmvF-wZ?key=ioBTfrZaW_79aNsQ5Bq4Vg

Мабуть, складно знайти людину, яка залишиться байдужою, розглядаючи морські пейзажі в живописі. Зображення води може зачаровувати, заспокоювати або, навпаки, хвилювати та навіювати страх. Штиль на заході сонця чи сильний шторм уночі під світлом байдужого місяця — художники можуть передавати цілу гаму почуттів та емоцій зображенням морської стихії. Жанр мав чималу кількість шанувальників у всі часи та продовжує підкорювати серця поціновувачів художнього мистецтва. Пропонуємо разом із нами зануритися в безодню морського пейзажу, щоб дізнатися більше про цей напрям.

Історія виникнення та розвитку жанру

Морський пейзаж часто називають мариною або мариністичним. Появою терміна ми завдячуємо італійцям, які першими ввели його у вжиток (від латинського marinus — «морський»). Головною відмінною рисою картин цього жанру є зображення води на передньому плані, на другий план відходять такі елементи, як люди, кораблі, човни, птахи та інше. Цікаво, що морський пейзаж може бути не тільки на картинах, а й на гравюрах, фресках, фотографіях, наприклад.

Перший мариністичний пейзаж — це ваза часів античної Греції, на якій зображено корабель із прив’язаним до щогли Одіссеєм, що у такий спосіб має намір чинити опір співу сирен. В епоху Середньовіччя морські сюжети можна зустріти лише в контексті біблійних сцен. А ось справжній розвиток жанру починається з голландських творців. Для країни цілком буденним явищем були кораблі, човни, мореплавання та вилов риби. Тож художники XVI-XVII століття активно розвивалися в цьому напрямку, маючи перед очима неймовірні простори для творчості. У ті часи Голландія мала один із величніших військових флотів, тому художники часто створювали полотна з батальними сценами морських битв.

AD_4nXeYV35KVZJ2sV7jPHGtUAokYRmbuu0wbjh2RVw9PuzN2TQs2DcrjUndTsK03sZDCUb3PBExjD_RnpnK6utVr8gKrHpHjJxDN-1XxP-0HYvu438lIWT-1oNLWx5uVLsSc546yZhg4tDcWpKKWZQXFgTjfFf6?key=ioBTfrZaW_79aNsQ5Bq4Vg

Потім напрямок поширився по всій Європі. Італійці, французи та британці втілювали сюжети з мандрівками по воді, кораблетрощами та просто красивими морськими пейзажами.

Яскраві представники жанру

Неможливо повноцінно вивчати морський вид пейзажу, не знайомлячись із його представниками. Ми вибрали найпопулярніших художників різних епох і країн, щоб продемонструвати формування тенденцій напряму, різні техніки та стилі малюнка. Жанр продовжує розвиватися, тому ми регулярно дізнаємося про нових молодих митців, які стають гідними послідовниками великих художників.

Іван Айвазовський

Зображення стихії Айвазовським неможливо сплутати ні з ким іншим! Автор був дуже захопленим і діяльним, адже створив понад 6000 картин із морськими пейзажами. Він працював не лише плідно, а й швидко, адже міг намалювати полотно навіть за один присід. Реалістичні полотна Айвазовського занурюють глядача в могутню водну стихію, привабливості якої неможливо протистояти. Це могли бути бурі та шторми, що руйнували кораблі та життя, але так само часто митець втілював спокійне й лагідне море. Реалістичність кольору та прозорість води досягалася за допомогою лесування.

Клод Моне

AD_4nXdu_-VTx4hCULHhMest6zMd-qVF5mzEn6gBQ-6YETKshC2tc8a-nicKlC5-KbV3af82ZZ1Cinpg9dtnupCaY21W27dupJkPrHiwp7vFEvmFDcXCEGM_jb_34nRUCUf_MaB1zDKXQTfGxbQ1X6FUkPXaQIoR?key=ioBTfrZaW_79aNsQ5Bq4Vg

Сьогодні ви можете купити репродукції картин для інтер’єру за лічені хвилини, оформивши замовлення на сайті Print4You. Зображення природи або моря улюбленого художника ефектно прикрасить ваш будинок, привертаючи увагу гостей. Одними з найкращих декоративних доповнень інтер’єру стануть мариністичні сюжети Клода Моне. Засновник імпресіонізму привніс у морський пейзаж новаторський підхід. Яскраві фарби та накладення шарів дали змогу відійти від звичного лесування і по-новому взаємодіяти з глядачем. Картини Моне захоплюють своєю чистотою і свіжістю, точно передаючи відчуття руху води та повітря. Емоційний імпресіонізм популярний і серед сучасних митців.

Джованні Фатторі

Яскравий представник італійського мистецького руху Маккьяйолі. Попри те, що Фатторі від початку прославився як баталіст, він завжди щиро любив і захоплювався морем, особливо тим, яке воно було в його рідному місті Ліворно (Тоскана). Він прискіпливо спостерігав за будь-якими фазами та змінами стихії, був зачарований ними. Тож мариністика цього італійця цілковито передавала почуття автора, сповнюючи серця глядачів таким самим благоговінням і захопленням. Крім того, Джованні Фатторі працював у стилі графіки, у чому теж був успішним і визнаним.

Морські пейзажі розповідають глядачам про одну з найважливіших стихій — воду. Вона мінлива й оманлива, але завжди приваблива і загадкова. Завдяки талановитим живописцям ми можемо насолоджуватися будь-якими втіленнями води та переживати всю гаму емоцій.

Реклама