Можливі складнощі при отриманні id картки

Зараз кожний громадянин України може замість звичайної книжки-паспорта отримати пластикову картку ID. Такий формат звичного документа має численні плюси, але іноді стає причиною деяких складнощів.

Що потрібно для отримання ID-картки

Причини для оформлення документів бувають різні – втрата, досягнення віку 14 років, помилки у даних старого паспорта, закінчення терміну дії та інші. Наразі для отримання нового посвідчення варто надати свідоцтво про народження, паспорти батьків, підтвердження місця прописки, РНОКПП. Для обміну чи поновлення втраченого документа необхідно додатково надати ще деякі довідки, потім звернутись до ДМС, ЦНАП або паспортний сервіс. Далі слід сплатити державні збори та вартість виготовлення картки. На сайтах держустанов потрібно зайняти електронну чергу за два тижні.

На онлайн-платформі ДМС передбачена опція контролю стана заяви на отримання документа. Оформлення картки у середньому займає 20 діб, після чого можна забирати готовий ID-паспорт.

Підліткам 14-18 років картка видається на чотири роки, а потім її необхідно обміняти. Для людей старшого віку такий паспорт буде дійсний протягом десяти років.

Які можуть виникнути проблеми з ID-карткою

Власники нових ID-паспортів вказують на кілька основних проблем при отриманні цих документів:

  • через військовий стан не в усіх регіонах є можливість замовити виготовлення;
  • в електронну чергу записатись просто, але на обслуговування однієї людини відводиться лише 30 хвилин; буває важко вкластися в цей термін та не пропустити свою чергу, тож радять записуватись одночасно у 2-3 установах недалеко від дому, щоб мати більше шансів все зробити;
  • рекомендують приходити в установу завчасно, оскільки запізнення на 1-2 хвилини стане приводом для анулювання черги, і доведеться починати підготовку знову;
  • держзбори варто сплачувати лише тоді, коли вже точно відомо, де саме буде отримано ID-паспорт (адже ДМС, ЦНАП та паспортний сервіс пропонують різні реквізити для оплати послуг);
  • у різних установах вимагають до ID-картки додавати паперовий документ із даними про місце реєстрації чи сімейний стан, оскільки не всюди є потрібне для зчитування інформації обладнання;
  • у деяких банках все ще відмовляються надавати послуги з оформлення платіжної карти без паспорта старого зразка, ІПН та документів, що підтверджують місце прописки.

Представники державних закладів говорять, що ID-картка є повноцінною заміною звичної «книжки», і в банках та інших установах не повинні вимагати додаткових паперів.

Реклама