Алюмінієві батареї для квартир старого фонду — переваги використання

В будинках старого формату вибір елементів систем опалення повинен виконуватися з особливою ретельністю. Адже особливості перестінків та використаних будівельних матеріалів потребують враховувати граничний рівень навантаження на конструкцію, здатність батарей обігріти приміщення нестандартного виду. Рішення купити алюмінієві радіатори для старих забудов стане оптимальним вибором за всіма критеріями в плані технічних та експлуатаційних характеристик такого обладнання.

Радіатори з алюмінію — види та особливості

Всі батареї з цього металу виготовляються з якісних сплавів. Крім алюмінію до складу виробів входять в незначних кількостях магній та кремній. На якість позитивно впливає мінімальний відсоток або повна відсутність цинку, міді та заліза.

За технологією виробництва алюмінієві радіатори поділяються на три типи.

Литі модифікації

Конструктивно цей варіант вважається найбільш надійним та міцним в порівнянні з іншими видами. Такі алюмінієві радіатори виглядають як поєднані між собою суцільнолиті секції. Конфігурація достатньо складна та досягається методом залиття дуже гарячого сплаву в спеціальні форми з подальшим застиганням та твердінням.

Екструдовані радіатори

Зовсім інша технологія виготовлення. Через калібровані отвори в стальних пластинах підвищеної міцності продавлюється попередньо розм’якшений сплав. Потім проходить етап спаювання між собою всіх отриманих елементів. З’єднання з основним колектором — це процес електрохімічного зварювання або застосування композитного клею.

Екструдовані зразки поступаються в плавності форм литим, а також можуть іноді мати досить гострі краї. Але ціна алюмінієвих батарей подібного формату значно нижча через зменшення витрат на їх виготовлення.

Комбіновані моделі

В цьому випадку мова йде наявність вертикальних компонентів, зроблених способом екструзії, але зібраних у колектори литого типу.

На що треба звернути увагу? Екструдовані вироби легші, адже мають меншу товщину стінок і відрізняються незначною інертністю завдяки мінімальному внутрішньому об’єму. А литі мають підвищену крихкість через пористу структуру сплаву. Але відносні недоліки переважає відмінна монолітність та міцність.

Переваги алюмінієвих радіаторів

Головним плюсом, безумовно, є легкість в порівнянні зі сталлю та чавуном. Це дозволяє кріпити батареї з алюмінію з квартирах старого формату не лише на несучі стіни, а й на перегородки. Також такі характеристики значно спрощують монтаж та транспортування.

Важливий показник – це відмінний рівень теплопровідності, який більше ніж у три рази аналогічного параметру чавунних виробів.

З інших позитивних моментів варто відзначити:

  • достатньо велика та зручно регульована конвекційна площа;
  • мінімальні показники теплової інерції, що забезпечує оперативну реакцію на сигнали терморегулятора;
  • економія енергоресурсів за рахунок пришвидшеного обігрівання приміщень;
  • не має потреби витрачати багато часу на нагрівання або охолодження алюмінієвого радіатора завдяки малому вмісту теплоносія;
  • доступна вартість в порівнянні з аналогами;
  • просте виконання монтажних робіт.

Також відсутня необхідність в додатковому фарбуванні, адже поверхня вкрита прошарком порошкової емалі. Це також виключає ризик виділення токсичних сполук, що притаманне нагрітій до високої температури фарбі.

Висновок з перерахованих властивостей може бути тільки один — для квартир старого формату алюмінієві батареї є найкращим вибором.

Реклама