Шахрайські схеми з криптовалютою: фішингові сторінки, шкідливе ПЗ

Щодня шахрайські схеми з криптовалютою стають дедалі виверткішими та неочевиднішими. Децентралізоване середовище індустрії підготовлює ґрунт для сприятливого існування різного роду обману. З цим активно борються, але, на жаль, шахраї теж не стоять на місці.

Спамові розсилки з погрозами розкриття даних жертви вже мало кого можуть здивувати, а ось підроблені сторінки обмінників або великих організацій – ще й як. Тому давайте, спільно з експертами сайту https://cryptonisation.com, розглянемо кілька найпопулярніших схем, які активно використовує «темна сторона» криптоспільноти для обману людей.

Фішингові сторінки

Цей варіант скаму перекочував у криптовалюту з класичного WEB-2 інтернету. Зловмисники створюють ідентичні за інтерфейсом аналоги великих криптобірж, сайтів компаній, гаманців тощо. Потім додають максимально схожий на оригінал домен до такої сторінки, наприклад, замінюють букву «О» нулем, «i» на англійську «l» або щось у цьому дусі. У кінцевому підсумку ви заходите не на Binance, а на Blnance. Неозброєним поглядом складно знайти відмінності.

Потім на фішингову сторінку ви вносите свої кошти для здійснення будь-яких дій, а ось вивести їх назад ви вже не зможете. Тому постійно перевіряйте доменну адресу на справжність.

Шкідливе ПЗ

Найчастіше від цієї схеми обману страждають користувачі, які завантажують програми або файли з неперевірених джерел, де можуть бути віруси. Якщо з «хробаком» або «трояном» впорається звичайний антивірус, то з майнером ситуація трохи інша.

Шахраї спеціально створюють віруси-майнери, які не може виявити антивірус. Такі програми використовують обчислювальні потужності вашого пристрою для майнінгу криптовалюти, яку отримуватимуть самі зловмисники.

Першим сигналом, що у вас на пристрої стоїть майнер, є підвищена нагріваність і різкий спад автономності. Тому користуйтеся тільки перевіреними сервісами.

Піраміди та скам-проекти

На це шахрайство з криптовалютою найчастіше ведуться користувачі, які хочуть швидко заробити. Зловмисники не втрачають такої можливості і створюють різні пастки, «надаючи» спосіб розбагатіти. Ось найпопулярніші схеми з цього сегмента:

  • Липові ICO. Зловмисники створюють проєкт і обіцяють, що він принесе вкладнику величезну кількість іксів. Користувач з радістю вкладається і в підсумку залишається ні з чим. Проект або зникає в принципі, або навмисно обвалює курс монети, продаючи свої активи.

  • Інвестиційні пули. Часто в соціальних мережах люди прикидаються знаменитостями і лідерами думок. Вони починають розповідати, що збирають пул для інвестицій у різні проєкти. Інвестори, за версією шахраїв, отримають великий прибуток із мінімальними ризиками. У підсумку учасники такого пулу своїх грошей більше не побачать.

  • Закриті спільноти. Цей спосіб шахрайства з криптовалютою передбачає створення закритого джерела, де викладатимуться торгові сигнали, списки перспективних монет тощо. Як правило, шахраї показують картинки красивого життя, великі суми грошей, скріншоти успішно закритих позицій і багато іншого. Але в підсумку, коли ви купуєте доступ до цієї спільноти, всі очікування руйнуються. Скріншоти виявляються монтажем, а красиве життя – картинками з інтернету.

Висновок

У цій статті ми розібрали, що таке скам у криптовалюті, і дали вам наочні приклади того, на що варто звертати увагу. Сподіваємося, що після прочитання цієї статті ви будете більш уважними і ніколи не потрапите на гачок обманщика.