Який синтезатор краще вибрати: аналоговий чи цифровий

Вибираючи клавішний інструмент для музичної творчості, ви скоріш за все зустрічали пропозиції купити цифрове піаніно або ж синтезатор Yamaha, Casio, Roland та Korg. Це дійсно хороша ідея, адже ці виробники пропонують надійні та якісні товари. Але якщо визначитись з брендом легше, покладаючись на рейтинг та репутацію брендів, то вибрати тип інструменту може бути, на перший погляд, складним завданням.

Види синтезаторів

Цифрове піаніно

Цей вид інструменту ідеально підходить для навчання класичній грі. Завдяки повній імітації клавіш, розмірів та звуку, він дозволить навчитись правильно ставити руки, відчувати клавіші та розвиватиме правильне сприйняття звуку. Він має масу можливостей і може бути як корпусним так і компактним:

  • Молоточковий механізм 88 клавіш, наявність колонок, педалей, кришки та підставки у корпусних моделях;
  • Можливість грати в навушниках, регулювати звук, використовувати інше обладнання, підключаючись через роз’єми;
  • Навчальна програма, функції запису гри, поділу клавіш, акомпанемент, метроном та інше.

Гра на синтезаторі

Синтезатор

Ідеальний інструмент для серйозної та любительської творчості. Синтезатор для роботи використовує електронні схеми, щоб створити сигнали відтворення звуку. Звуки можуть імітувати існуючі механічні інструменти: духові, ударні та струнні, крім того створювати і штучний звук.

Інструмент може мати практично будь-який розмір та вагу, до нього можна підключати інше обладнання. Він може керуватися з клавіатури чи з допомогою пульта або іншого типу контролера.

Існують аналогові та цифрові синтезатори:

Аналоговий синтезатор був створений раніше, у 1960-х роках він був дуже популярним, та й тепер багато поціновувачів його звучання теж бажають мати саме такий. Базова різниця між типами синтезаторів — метод синтезу звуку. В ньому не використовуються цифрові технології, а робота ведеться з аналоговими сигналами. Аналогові схеми створюють безступінчасті сигнали, які звучать гладко та природно. Звук, що виробляється за допомогою аналогових технологій, сприймається як теплий, м’який та природний.

Перші такі синтезатори були важкими та великими. Така техніка працює завдяки субтрактивному синтезу створення звуків. Таким чином вони створюють оригінальні звуки, а не імітують їх. Музиканти Емерсон, Pink Floyd та Жан-Мішель Жарр користувались якраз такими інструментами.

Цифрові синтезатори більш нові і довершені. Вони як правило використовують FM (частотну модуляцію) або семплювання. Їх розмір та вага куди менша, а створювати композиції на них легше, адже спектр тембрів, стилів та ефектів неймовірно великий. Це ідеальне рішення для нового митця, який хоче спробувати себе у створенні сучасного звуку. Звучання цифрового синтезатора помітно відрізняється холодністю, порівняно з аналоговим. Проте саме через простоту настройки, керування та компактність габаритів він в свій час витіснив аналогову модель.

Реклама