Тетрісу 30 років: історія створення легендарної головоломки

А ви знаєте, яка найбільш популярна комп'ютерна гра у світі? Думається, що ви не тільки знаєте, але і не раз грали в неї! Сумніваєтеся? Гаразд, не буду більше інтригувати – ця гра називається «Тетріс». І саме про неї ми сьогодні і будемо говорити, адже нещодавно «Тетріс» відзначив свій 30-й день народження.

Хто ж і коли придумав легендарну головоломку?  Сталася ця воістину епохальна подія рівно 30 років тому. Творець майбутньої гри 28-річний випускник Московського авіаційного інституту Олексій Пажитнов в той час займався проблемами розпізнавання мови і штучного інтелекту. Щоб працювати в цій сфері, необхідно було створювати і вміти вирішувати численні головоломки. За збігом обставин в цей час хобі молодого і маловідомого програміста була гра Pentomino Puzzle (до речі, не комп’ютерна). Гра, придумана американським математиком та інженером Соломоном Вольфом Голомбом, являла собою поле, на якому потрібно було правильно розташувати фігури, що складаються з п’яти квадратів (тому вона і називалася «Пентоміно» - від грецького слова «пента» (п’ять) і «доміно»). Пажитнов, захоплювався грою, захотів удосконалити головоломку і створити її електронний варіант – він працював над тим, щоб фігури в процесі падіння могли перевертатися.

В ході роботи над грою Пажитнов трохи спростив задачу – замість пятиквадратників він став використовувати фігури з чотирьох квадратів, а також за правилами комп’ютерної гри фігури могли падати виключно вниз. Так і народився “Тетріс”! До речі, «тетріс» - це скорочена назва гри, повна звучить як «Тетраміно» (від грецького «тетра» - чотири). Перший же пристрій для гри з’явилося 18 липня 1985 року. Зручний гаджет з клавішами, інтуїтивно зрозумілий інтерфейс гри одразу полюбилися першим гравцям. Через два тижні по «Тетрісу» сходила з розуму вся російська столиця, а пізніше гра стала поширюватися і по цілому світу.

Не залишився непоміченим і творець «Тетріса» - Олексію Пажитнову були присуджені відразу кілька нагород Американської Асоціації Програмного забезпечення: за кращий споживчий софт, кращу розважальну програму і найкращу оригінальну розробку. І потрібно сказати, нагороди були заслуженими: гра розходилася шаленими тиражами, і тільки за два перших десятиліття її примірників налічувалося як мінімум 250 млн! Примітно, що геніальне творіння Пажитнова не приносило йому ніяких доходів до тих пір, поки з Росії він не переїхав в США в 1991 р. (і тут же, до речі, в 1996-му заснував компанію Tetris). Тільки після цього частина доходів від продажу ліцензії на «іграшку» стала потрапляти в руки автора.

І ще один цікавий факт. У науковій літературі інколи можна зустріти термін «синдром «Тетріса». Мова йде про одну цікаву зміну мислення людини: перегравши в «Тетріс», людина може почати бачити характерні «чотириквадратники» уві сні, або час від часу починати в мозку складати в тетрисоподібні конструкції предмети реального світу – наприклад, помітивши коробки в супермаркеті або побачивши порожній «квадрат» між будинками на вулиці.

На сайте www.luksor.ru: luksor.ru : Лестницы на второй этаж, перила, окна, остекление балконов, судовые иллюминаторы от производителя