У Німеччині розробили плівку для перетворення людської шкіри в сенсорну панель

Дослідники з Інституту інформатики Макса Планка і Університету Саару в Німеччині нещодавно розробили тонку плівку iSkin, оснащену дотичними при натисканні електричними контактами, повідомляє Reuters. Автори винаходу кажуть, що ця інноваційна плівка призначена для наклеювання на різні частини тіла і використання для управління мобільними гаджетами.

Зараз відбувається тестування таких функцій управління, як відповідь на дзвінок телефону, збільшення/зменшення гучності, зміна аудіо і відео контенту у списках відтворення програвачів. А ще, мабуть, закачати можна буде whatsapp тут і за допомогою цієї корисної програмки обмінюватися безкоштовними повідомленнями. Плівка iSkin може мати будь-який розмір і вирізана в будь-якій формі для того, щоб вона підходила для наклейки на різні ділянки тіла — палець, передпліччя і навіть на зворотну сторону мочки вуха.

Торкаючись певним чином плівки, користувач може посилати різні команди на мобільний пристрій. В даний час команда вчених додатково розробляє еластичну зовнішню клавіатуру для смартфона з плівки.

Плівка виготовлена з полідиметилсилоксана, легкого у виготовленні органічного полімеру на основі силікону. Контакти виготовлені з струмопровідного вуглецю і наносяться на плівку шляхом напилення. Форма контактів вирізається на плівці за допомогою лазера, яким керує комп’ютерна програма. Полідиметилсилоксан — безпечний для здоров’я матеріал, не викликає роздратування і алергії. А для надійної фіксації плівки до шкіри використовується знову ж таки абсолютно безпечний для здоров”я спеціальний медичний клей. Таким чином, виріб ніяким чином не може завдати шкоди здоров’ю користувача, у всякому разі так стверджують дослідники.

«Ця технологія вперше була застосована в роботах, дозволяючи їм відчувати своєю поверхнею різні предмети точно так само, як це з допомогою шкіри робить людина. Ми ж наважилися використати подібну технологію для людей, тим самим зробити управління мобільними і іншими побутовими пристроями набагато комфортнішим, простішим і оперативнішим.», — прокоментував цю інноваційну розробку один з учасників проекту Мартін Вігель (Martin Weigel).

«Сучасна електроніка у своїй більшості являє собою набір жорстких елементів, їх не дуже зручно носити на тілі, а тим більше кріпити до будь-якої його частини. Наш же виріб еластичний і гнучкий, він може будь як згинатися, розтягуватися і при цьому не руйнуватися», — додав він.

Дослідники розробили iSkin в якості демонстрації. Вони не планують доводити її до комерційного виробництва, але сподіваються, що це зробить хто-небудь інший, натхненний результатами їх проекту.


Энциклопедия приключенческих и детективных фильмов СССР