Технології майбутнього вже сьогодні: безповітряні шини

Як відомо, традиція їздити на колесах з гумовими шинами, накачаними повітрям, пішла ще з кінця XIX століття. Шотландець Джон Данлоп обмотав колеса велосипеда надутим садовим шлангом, завдяки чому їздити на ньому стало значно приємніше. Незабаром, отримавши патент, винахідник відкрив свою компанію, яка до сьогоднішнього дня називається його прізвищем – Dunlop.

Перший прокол шини стався вже 1889 році, коли велосипедист Вільям Хьюм, використав шини Данлопа, пробив колесо під час чергової гонки. І ось вже більше століття люди, що використовують повітряні колеса, страждають від проколів. Але технології на місці не стоять, і, як казав один відомий політик: «Досить це терпіти!» - з’являються шини, які не бояться проколів.

Прийнято вважати, що ідея безповітряних шин належить військовим дослідникам США. Конструкція була розроблена для того, щоб американським солдатам не доводилося ризикувати життями, змінюючи пробите колесо в гарячих точках. Сам проект належить американській компанії Resilient Technologies, яка почала роботу над проектом ще на початку 2002 року. У 2007 ними був розроблений прототип Airless:Resilient NPT (non pneumatic tyre – «непневматична шина»). Випробування прототипу пройшли в 2009 році. Покришка була зроблена з вогнетривкої гуми і складалася з каркаса, зробленого у вигляді «бджолиних сот» і гумового обода з протектором.

Чому саме так? Все просто - цей форм-фактор дозволяє досягти одночасно достатньої жорсткості (колесо може утримувати важкі автомобілі і виконувати свої функції, навіть коли зруйновано до 30% сот), а разом з тим і достатньою м’якості, адже «соти» добре деформуються, амортизуючи нерівності дороги не гірші, ніж наповнена повітрям покришка.

Французька компанія Michelin довго працювала над поєднанням в своїх цивільних покришках оптимальної жорсткості і м’якості. Інженери билися над тим, щоб у вертикальному напрямку гума була податливою на догоду комфортній їзді і хорошій амортизації, а в поперечному напрямку шина була максимально жорсткою, щоб не деформуватися від бічних навантажень на поворотах.

Зрештою, американський підрозділ компанії запропонувало вихід – відмова від пневматичної шини. Так з’явилися Tweel (скорочено від tyre – покришка і wheel – колесо). Ця конструкція використовує плоскі гумові спиці спеціального перерізу, що замінили наповнений повітрям об”єм звичайної покришки. Ці спиці нерозбірно з’єднують між собою зовнішній обід з протектором і внутрішній – закріплюється на маточину. Гумові спиці колеса поглинають удари краще, ніж накачана повітрям шина, так як можуть вільно згинатися по всій висоті, як аркуш паперу. Ну а за рахунок того, що ці спиці мають особливе розтин, при бічних навантаженнях колесо не деформується, так як спиці згинаються лише в одній площині. Таким чином, бічна жорсткість шини порівнянна з суцільнолитою покришкою, а енергоємність колеса (здатність поглинати удари) тепер залежить не від тиску повітря в колесі, а від жорсткості спиць.

Цим плюси Tweel не обмежуються: наприклад, дослідний зразок від Michelin важив в кілька разів менше, ніж звичайне колесо на металевому диску. Додамо сюди очевидну несприйнятливість до проколів і підвищений термін служби (в цьому доведеться повірити розробникам)... Все це виглядає дуже заманливо.

Випробувати такі колеса французька компанія вирішила не тільки на автомобілях, але і на інших видах колісних «бричок». Так у випробуваннях взяли участь Audi A4, роботизована інвалідна коляска iBot і Segway Centaur. З компанією Michelin уклали контракт НАСА - колеса їх розробки будуть ставити на місяцехід нового покоління. З 2012 року, американський підрозділ французьких «колесників» розпочав комерційні продажі Tweel для навантажувачів, сільськогосподарської і будівельної техніки.

Як говорить народна мудрість, сани потрібно готувати літом. А ви вже подбали про експлуатацію свого авто у зимовий період часу? Ми позбавимо вас лишніх проблем, тут luxshina.ua/tires/catalogue/seasonality=winter/ ви зможете придбати якісну зимову гуму за найкращими цінами!